Hlavní obsah

Prodej automobilů v Číně loni stoupl o čtyři procenta

Prodej automobilů v Číně v loňském roce stoupl o 4,3 procenta na 19,3 miliónu vozů. Oznámil to Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Růst tak sice zrychlil z předloňské hodnoty 2,5 procenta, nadále však výrazně zaostává za vysokými tempy z dřívějších let.

Foto: Škoda Auto

Výroba škodovek v Číně

Článek

Prodej automobilů v Číně byl loni pod tlakem kvůli zpomalujícímu růstu ekonomiky a slabé poptávce po japonských vozech, která je důsledkem diplomatických sporů mezi Pekingem a Tokiem. Prodej samotných osobních aut loni stoupl o sedm procent na 15,5 miliónu vozů. Analytik Bill Russo ze společnosti Booz & Co předpokládá, že tento prodej v roce 2020 překročí 20 miliónů vozů.

Letos by se měl prodej automobilů v Číně podle průzkumu mezi představiteli domácích i zahraničních automobilek zvýšit o pět až deset procent. Tempo růstu by ale i tak mělo zůstat výrazně slabší než v některých dřívějších letech. V roce 2009 prodej například stoupl o 46 procent a v roce 2010 o 32 procent.

Náměstek generálního tajemníka CAAM Tung Jang předpověděl, že celkový prodej automobilů v Číně letos stoupne o sedm procent a prodej samotných osobních vozů o 8,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám