Hlavní obsah

Prodej aut v Německu se v listopadu propadl o 13 procent

– FRAKFURT NAD MOHANEM

V tradičně silném měsíci v podejích automobilů se nevedlo u našich západních sousedů - v Německu. Prodeje osobních vozů zde poklesly proti loňskému roku propadl o 13 %.

Článek

Prodej nových osobních automobilů v Německu se v listopadu propadl o 13 procent na 284 000 vozů. Uvedl to německý svaz mezinárodních výrobců automobilů VDIK. Dodal, že celoroční prodej bude letos pravděpodobně nejnižší od sjednocení země v roce 1990.

V období od ledna do listopadu prodej klesl o osm procent na zhruba 2,9 miliónu vozů. "Německý trh s osobními automobily tak stále míří k nejnižší úrovni prodeje od sjednocení Německa," uvedl svaz. Dodal, že za poklesem zčásti stojí lednové zvýšení daně z přidané hodnoty.

Negativní vliv má rovněž nejistota ohledně budoucích pravidel pro zdanění motorových vozidel. Prezident svazu Volker Lange vyzval vládu, aby dokončila plánovanou legislativu, která by stanovovala výši daňové sazby spíše na základě emisí oxidu uhličitého než na základě objemu motoru. "Navíc by mělo konečně padnout rozhodnutí o subvencích a daňových úlevách, jež by podpořily přechod k vozidlům s nižšími emisemi a spotřebou paliva," řekl Lange.

Německo je největším trhem s automobily v Evropě a automobilový průmysl hraje v jeho ekonomice klíčovou roli. V České republice se prodej nových osobních aut v období od ledna do října zvýšil o sedm procent na 110 829 vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám