Hlavní obsah

Příští Mazda 6 má mít zadní pohon a řadový šestiválec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To už nebude náhoda - opět se objevují informace, že příští generace Mazdy 6 přijde s větším motorem a pohonem zadních kol. Ten motor, řadový šestiválec SkyActiv-X, by údajně mohl najít uplatnění i v menších Lexusech.

Foto: Mazda

Mazda Vision Coupe Concept

Článek

Jako by už současné mazdy nebyly řidičsky skvělé, podle informací amerického magazínu Car and Driver to potenciálně bude ještě lepší - nová šestka má mít pohon zadních kol a řadový šestiválec pod kapotou.

Takováto šestka se má objevit v roce 2022, tedy podle toho, zda a jak s vývojem zahýbá aktuální koronavirová pandemie. A onen motor má využívat technologii SPCCI, Spark-Controlled Compression Igniton, tedy česky „svíčkou řízené kompresní zapalování“ a mít 48V mild-hybridní systém.

Zajímavé, ale má to smysl? První jízda s benzínovým dieselem SkyActiv-X

AutoMoto

Takové spekulace tu byly už dříve, a ne jednou, a vždy se objevily otázky, zda relativně malá automobilka jako Mazda zvládne vývoj platformy a nového motoru sama. Tím spíš, když to je motor relativně velký a složitý.

Nyní máme odpověď - podle Američanů můžeme za řadovou šestku částečně děkovat prohlubujícímu se partnerství s Toyotou. Ta by totiž tento motor i s technologií SkyActiv-X mohla nabízet v příští generaci Lexusů IS a RC.

Foto: Mazda

Mazda RX-Vision Concept

A jak by mohla nová šestka vypadat? Řadový šestiválec je dlouhý, takže bude potřebovat dlouhou kapotu - a takovou měl šedý koncept Vision Coupe z roku 2017. Ten tak může být jejím předobrazem.

Mimo to podle Američanů existuje šance, že šestka dostane i dvoudveřovou variantu, a ta by zase mohla vycházet z konceptu RX-Vision. Měl sice mít Wankelův rotační motor, ale jeho kapota byla dlouhá tak akorát na... řadový šestiválec.

Reklama

Související články

Test Mazdy 6 G165: Stárne, ale bude vás bavit

Mazda 6 možná není horká novinka, ale to jí na kvalitách mnoho neubírá. Má atmosférický dvoulitr ze staré školy a podvozek, který vám jasně říká, co se děje...

Test Mazdy MX-5 Anniversary: Oranžový zázrak

Svět může být plný elektrických crossoverů, sdílených beztvarých přibližovadel a cápků s patentem na rozum, kteří vám budou dokola tvrdit, že auto nikdo vůbec...

Výběr článků

Načítám