Hlavní obsah

Příprava automobilu na mrazy se vyplatí

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima klade zvýšené nároky nejenom na samotného řidiče, ale také na jeho automobil. Pro bezproblémovou jízdu i v době, kdy teploměr ukazuje minus dvacet stupňů, je třeba auto náležitě připravit.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších již řidiči museli použít sněhové řetězy.

Článek

Především, automobil je třeba důkladně připravit už před zimou - nechat v servisu zkontrolovat brzdy, správnou účinnost světlometů a případně doplnit provozní kapaliny.

Důležité je také nechat zkontrolovat baterii a chladící kapalinu - zamrzlá směs by při extrémních teplotách mohla roztrhnout chladič. Vyplatí se také vyměnit staré a málo funkční stěrače. Kapalina v ostřikovačích musí být nemrznoucí. Včasné přezutí z letních pneumatik na zimní by mělo být samozřejmostí.

:. Před jízdou z auta odstraňte veškerý sníhfoto:archiv

Startujte motor s vyšlápnutou spojkou

Před nastartováním vozu v mrazech je dobré vyšlápnout spojku; po nastartování (olej je v tu chvíli tuhý) je nutné nevytáčet hned motor do vyšších otáček, ale postupně jej zahřát na provozní teplotu. Také se vyvarujte spouštění elektrických oken hned po nastartování - mohly by se poškodit motorky. Podobný problém může nastat i v případě stěračů.

Při parkování nepoužívejte ruční brzdu, mohla by zamrznout. Zařaďte rychlost a kola stočte k chodníku či ke svahu.

V případě naftových motorů může dojít ke „zamrznutí“ paliva - řešením je přidat do nádrže aditivum - prodávají jej na většině čerpacích stanic. Pokud jej neseženete, pomůže malé množství benzínu, kterým naftu v nádrži naředíte.

Auto je dobré před vyjetím důkladně očistit od sněhu - pokud to neuděláte, nejenom že hůře uvidíte, ale sníh bude odlétávat na vzadu jedoucí auta, a to rozhodně není pro ostatní řidiče příjemné.

:. Silničáři ne vždy zvládnou ze silnic odstranit sníh. Ilustrační foto

Do hor jedině se sněhovými řetězy

Určitě nic nezkazíte, když budete mít v autě pár kilogramů písku, lano a lopatu. Vyplatí se mít i dostatek paliva v nádrži - pro případ delšího stání v dopravní zácpě. Na delších cestách je dobré mít ještě dostatečnou zásobu potravin a nápojů.

Sněhové řetězy se určitě hodí při cestě na hory, v některých úsecích jsou dokonce povinné. Nasazení řetězů na hnanou nápravu není vždy úplně snadné, proto doporučujeme vyzkoušet si nasazení „nanečisto“ - určitě je to lepší, než poprvé nasazovat řetězy v noční chumelenici na horské silničce.

Jízda v zimě má svá specifika, která není radno podceňovat. Stačí ale docela málo, aby cestování zimní krajinou bylo příjemné pro oba - nejenom pro řidiče, ale i pro jeho automobil.

:. Nová dopravní značka přikazující použití zimních pneumatik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám