Hlavní obsah

Prezidentská limuzína Donalda Trumpa se představí v létě

Nová generace „Bestie” od Cadillacu, tedy limuzíny pro prezidenta USA, se ukáže letos v létě. Vývoj jde podle plánu, říká mluvčí Tajné služby. V současnosti jezdí Trump limuzínou Cadillac One, kterou využíval i Barack Obama.

Vývoj nové limuzíny prezidenta USA se blíží ke konciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Když se Donald Trump vloni chopil úřadu prezidenta USA, kromě známé oválné kanceláře dostal také několik Cadillaců One, přezdívaných „Beast”, tedy „Bestie”. Byla to auta z roku 2009, která používal i bývalý prezident Barack Obama.

Důvod je jednoduchý - nový vůz ještě nebyl hotový. Nyní je však dokončení mnohem blíže a veřejnosti se má představit v létě. Samozřejmě že detailní technické parametry zveřejněny z bezpečnostních důvodů nebudou.

„Dokončili jsme úkol a předali jsme vozy zákazníkovi,” komentoval situaci prezident značky Cadillac Johan de Nysschen pro Fox News. „Program stavby a nasazení nové generace prezidentských limuzín běží podle plánu, a to jak z hlediska výroby, tak z hlediska následných požadavků Tajné služby,” dodala mluvčí U. S. Secret Service.

Foto: Profimedia.cz

Cadillac One

Můžeme jen předpokládat, jaká bude výbava druhé generace „Bestie”, ale horší než v případě té první pravděpodobně nebude. Ta má skla odolná proti průrazným střelám, 20 cm tlusté pancéřované dveře a ocelový plát vespod, chránící posádku vozu proti náložím v silnici.

Interiér je dokonale utěsněn, aby byl odolný vůči chemickým a biologickým útokům, a na palubě je zásoba kyslíku a krve stejné skupiny, jakou má prezident. Pneumatiky jsou vyztužené kevlarem, a i kdyby došlo k jejich poničení, vůz je schopen další jízdy.

Nový vůz bude pravděpodobně vzhledově podobný Cadillacu CT6, ale dá se očekávat, že bude opět založen na rámu pick-up trucku. Prezidentská kancelář dostane takových vozů zhruba tucet a zaplatí za ně 15,8 miliónu dolarů, tedy asi 322,7 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám