Hlavní obsah

Potřebujeme miliony nabíjecích stanic, naléhají automobilky na EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie by měla stanovit závazný cíl vybudovat jeden milion veřejných nabíjecích stanic pro elektromobily do roku 2024 a tři miliony do roku 2029. Evropské komisi (EK) to ve čtvrtek ve společném dopise napsalo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA), spotřebitelé a sdružení za udržitelnou dopravu. Je to podle nich nezbytné k tomu, aby spotřebitelé nabyli důvěry k přechodu na novou technologii.

Foto: BMW

BMW 520e

Článek

Pevný cíl by pomohl výrobcům vozů a provozovatelům energetických sítí lépe plánovat, argumentují autoři dopisu.

„Evropská komise musí rychle konat a stanovit závazné cíle, aby se uspíšilo budování dobíjecí infrastruktury v členských státech,” řekl prezident ACEA Oliver Zipse, který je zároveň šéfem německé automobilky BMW.

Pokud tak EK neučiní, jsou podle něj ohroženy nynější cíle snižování emisí, které Brusel nastavil kvůli klimatickým změnám. Automobilky uvádějí na trh nové elektromobily, aby vyhověly přísným cílům, které Brusel stanovil.

Elektromobily, které lze v Česku nabíjet nejrychleji

AutoMoto

Několik vlád unijních zemí zahrnulo subvence na elektromobily do programů oživení ekonomiky zasažené pandemií, připomíná agentura Reuters. Zřizování veřejných dobíjecích stanic, které mají doplňovat ty doma a na pracovištích, je ale zatím pomalé. Tarify a způsoby platby navíc nejsou jednotné. Loni bylo v celé EU 224 538 veřejných nabíjecích stanic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám