Hlavní obsah

Poslední vyrobený Saab koupili fanoušci - darují ho muzeu

Trolhättan (Švédsko)

Fanoušci zkrachovalé švédské automobilky Saab vybrali peníze a společně koupili úplně poslední vůz značky Saab 9-3 Griffin, který vyrobila továrna ve švédském městě Trollhättan. Jak s odvoláním na místní tisk napsala americká agentura UPI, vůz si fanoušci dlouho nenechají - i s přebytkem vybraných peněz ho chtějí darovat Saab muzeu v Trolhättanu.

Foto: Profimedia.cz

Saab

Článek

Nadšencům se podařilo vybrat víc než v přepočtu téměř 600 000 korun potřebných na zakoupení vozu. Podle jejich informací se do sbírky zapojilo přes 600 osob.

Saab vyhlásil bankrot v prosinci loňského roku poté, co selhaly plány na převzetí čínským partnerem. Automobilka již loni v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Foto: Profimedia.cz

Saab 9-3 SportCombi

Ztrátový Saab předloni od amerického koncernu General Motors koupila nizozemská společnost Swedish Automobile za 400 miliónů dolarů (zhruba 7,5 miliardy Kč). Loni v říjnu se Swedish Automobile předběžně dohodla, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však zkrachovala, protože narazila na řadu překážek včetně odporu GM. Firma Youngman se ale letos podle médií začala o Saab opět zajímat.

Reklama

Související témata:

Související články

Saab rozprodává všechny unikáty svého muzea

Saab, respektive likvidátor Delphi začal s rozprodejem unikátních sbírek muzea švédské automobilky. V nabídce je zhruba 120 exponátů včetně nejstarších vozidel...

Výběr článků

Načítám