Hlavní obsah

Poslední Lotus Elise dostala žena, po které se vůz jmenuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledním zákazníkem, který získal od firmy Lotus jeho legendární sportovní vůz Elise, se stala Elise Artioli. Její jméno totiž inspirovalo k názvu končící ikony.

Foto: Lotus

Ilustrační foto

Článek

Svého posledního majitele, respektive majitelku zná poslední Lotus Elise, který sjel z výrobní linky a ukončil tak jednu velkou a úspěšnou éru této malé britské společnosti na výrobu sportovních aut. Klíče od jedinečného vozu si slavnostně převzala Elise Artioli.

Poslední lotusy Elise, Exige a Evora sjely z výrobní linky

AutoMoto

Elise je vnučkou Romana Artioliho, který Lotusu šéfoval v době, kdy model Elise vznikal a pojmenoval jej po své vnučce, které byly v té době pouhé dva roky. Stříbrný Lotus Elise S1 pak díky dědečkovi vlastnila už ve svých 4 letech.

Druhým Elise, který vlastní, se stal model Sport 240 Final Edition, který završil 25 let dlouhou éru, při které Lotos vyrobil 35 124 kusů lehkého sportovního vozidla a prodával jej do celého světa. Vůz, který Elise dostala, pak ve skutečnosti není posledním vyrobeným, ale posledním zákaznickým kusem. Ještě jeden, ve žluté barvě, putuje do muzea automobilky.

První SUV od Lotusu bude mít aktivní aerodynamiku i pohyblivou obrazovku

AutoMoto

Vůz pro Elise Artioli byl vyveden v barvě Champions Gold a pod kapotou má přeplňovaný motor 1,8 litru s výkonem 240 koní, přičemž se jedná o dvojnásobek výkonu původního S1. Lotus uvádí, že vůz umí z 0 na 100 km/h zrychlit za 4,1 sekundy a maximální rychlost činí 237 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Související články

První SUV od Lotusu využije laserový radar

Britský Lotus znovu poodhaluje svůj dlouho očekávaný model SUV s kódovým označením Type 132, který se má kompletně představit příští rok. Tentokrát se videa...

Výběr článků

Načítám