Hlavní obsah

Poslechněte si Aston Martin Valkyrie, zní jako formule 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základem hybridního pohonného ústrojí Astonu Martin Valkyrie bude dvanáctiválec bez přeplňování. Díky Andymu Palmerovi, generálnímu řediteli automobilky, si nyní můžeme poslechnout i jeho zvuk. Motor má základ v osmiválci používaném donedávna ve formuli 1.

Foto: Aston Martin 3x

Aston Martin Valkyrie

Článek

Dvanáctiválec ve valkyrii, který klipem níže způsobí slast všem fanouškům atmosférických motorů, byl vyvinut firmou Cosworth a z objemu 6,5 litru nabízí 1146 koní. To znamená, že má z nepřeplňovaných motorů nejvyšší výkon na litr na celém světě - 176,3 koně. [celá zpráva]

Samozřejmě, je to zvuk přidaný k počítačové ilustraci, takže musíme věřit tomu, že takhle valkyrie skutečně zní a není to podvrh. Protože ale informace přichází od šéfa automobilky, není důvod tomu nevěřit.

Další indicií, že takto může znít motor něčeho jiného než skutečné formule 1, je fakt, že V12 ve valkyrii má základ v osmiválci, který Cosworth v minulosti postavil právě pro královskou třídu okruhových závodů. V8 o objemu 2,4 litru se v F1 používaly v letech 2006-2013.

Podle dostupných informací však nebude V12 ve valkyrii pracovat v extrémních otáčkách - až 19 000 ot./minutu - v jakých jezdily ony formulové osmiválce. V zájmu životnosti má být omezen na 11 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám