Hlavní obsah

Porsche získalo faktickou kontrolu nad Volkswagenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý výrobce sportovních vozů Porsche zvýšil svůj podíl v největší evropské automobilce Volkswagen na více než 35 procent z předchozích 31 procent. Oznámila to v úterý firma s tím, že tak získala nad Volkswagenem faktickou kontrolu. Součástí VW je rovněž česká Škoda Auto.

Článek

"Tento krok zajistí, že Porsche bude mít trvalou většinu na výroční valné hromadě VW," uvedla společnost. Dodala, že Volkswagen se v důsledku zvýšení podílu stane podle německých zákonů dceřinou společností skupiny Porsche Automobil Holding SE.

"Naším cílem nadále zůstává zvýšit podíl ve Volkswagenu na více než 50 procent," řekl generální ředitel společnosti Porsche Wendelin Wiedeking. "Dnešní krok je dalším milníkem na této cestě," dodal.

Porsche začalo svůj podíl ve Volkswagenu budovat již v roce 2005, kdy ve společnosti získalo téměř pětinu akcií. Evropská komise již v červenci schválila plán firmy na ovládnutí VW.

Zaměstnancům se převzetí nelíbí

Zaměstnanci firmy ale proti ovládnutí protestují. Minulý týden svolali demonstraci, na kterou přišlo 40 000 lidí. Odvolávají se na německý zákon, který automobilku chrání před převzetím. Zákon Evropská komise kritizuje. 

Společnost Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma ve druhém čtvrtletí zvýšila provozní zisk o 22 procent na 2,12 miliardy eur. V celém letošním roce plánuje provozní zisk 6,61 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Vozy koncernu VW jdou rekordně na odbyt

Automobilová skupina Volkswagen Group, do níž patří i Škoda Auto, vykázala v prvním čtvrtletí 2007 rekordní prodeje. Za první tři měsíce tohoto roku...

Výběr článků

Načítám