Hlavní obsah

Počet uživatelů sdílených aut se v Česku loni zvýšil o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet uživatelů sdílených aut v Česku se loni zvýšil o více než polovinu. Dvojciferným tempem rostly i tržby poskytovatelů carsharingu. Růst čekají firmy i letos. Vyplývá to z informací největších firem, které služby na českém trhu nabízejí.

Foto: Škoda Auto

Ilustrační foto

Článek

„V roce 2021 zaznamenala růst tržeb naprostá většina carsharingových společností sdružených v Asociaci českého carsharingu. Úspěšný rok s dvoucifernými růsty očekáváme i letos,” uvedl předseda Asociace českého carsharingu Roman Filip.

Společnost Car4way, která nabízí 1200 vozů ke sdílení v Praze a v Brně, loni zaznamenala nárůst počtu uživatelů o 82 procent a tržby i přes uzavření okresů na začátku roku firmě stouply o 97 procent. Za rok 2021 ujely vozy společnosti rekordních 3,68 milionu kilometrů.

Citroën má miniaturního Kamaráda. Model Ami je navržen pro levné sdílení

AutoMoto

V současnosti, kdy rostou pořizovací náklady nových aut a je jich na trhu nedostatek, představuje podle provozně-technického ředitele Car4way Michala Peciny sdílení aut ideální cestu, jak ušetřit rodinné či firemní náklady. „Za auto platím, jenom když ho opravdu používám,” dodal.

Platforma HoppyGo od Škody Auto do konce roku 2021 zaregistrovala zhruba 150 000 uživatelů a počet nových registrací vzrostl ve srovnání s předchozím rokem téměř o 50 procent. Kromě toho platforma vstoupila na trh i v Polsku a na Slovensku. Počet dní pronájmu zarezervovaných prostřednictvím HoppyGo se v minulém roce zvýšil o 33 procent.

„Uživatelé HoppyGo si tuto platformu oblíbili, protože jim poskytuje možnost kdykoli si vybrat vhodný vůz pro jakékoli potřeby a příležitosti, a navíc se snadno používá. Nabízí jim flexibilní podmínky pronájmu za příznivou cenu, což oceňují naši zákazníci nejen v České republice, ale také v Polsku a na Slovensku,” dodala vedoucí Škoda Auto DigiLab Jarmila Plachá.

Sdílení aut v Česku letos stoupá, o prázdninách je zájem nejvyšší

AutoMoto

Se zájmem o sdílení aut roste i poptávka po výpůjčkách elektrických vozů. Elektroauto podle aktuálního průzkumu Schneider Electric využívá 11 procent Čechů, ale jen jedno procento ho vlastní. Ostatní si ho půjčují, popřípadě jezdí firemním. Hlavním důvodem využívání elektroaut je přitom v 51 procentech případů záliba v nových technologiích.

„V tomto se od západní Evropy významně lišíme. Tam je totiž klíčovým důvodem pro jízdu elektroautem ekologie. Tu Češi umístili až na třetí příčku,” podotkl Leoš Kabát ze Schneider Electric.

Firma Anytime, která se zaměřuje na sdílení hybridních vozů Toyota, loni rozšířila počet provozovaných aut o 190.

„Aktuálně provozujeme 500 hybridních vozů Toyota Yaris, Corolla Hatchback, Corolla Combi a C-HR. V roce 2021 nám vzrostl počet uživatelů o 63 procent, počet jízd se navýšili o 55 procent a počet ujetých kilometrů o 82 procent. V roce 2022 plánujeme flotilu našich vozů zdvojnásobit,” řekl ředitel českého zastoupení Anytime carsharing Milan Beutl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám