Hlavní obsah

Po Renaultu i Peugeot. Francouzský soud obviňuje automobilky z podvodů s emisemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emise naftových peugeotů jsou pod drobnohledem kvůli obvinění francouzského soudu z podvádění. Sesterský Citroën a skupina FCA Italy půjdou k soudu také. Zpráva přichází jen pár dnů poté, co se svět dozvěděl o problémech Renaultu kvůli emisím dieselů.

Foto: Petr Horník, Právo

ilustrační foto

Článek

Francouzský soud obvinil výrobce aut Peugeot z podvodu na spotřebitelích kvůli emisím naftových vozů. Nařídil také společnosti poskytnout záruky 30 milionů eur (761,7 milionu korun) na případné výplaty odškodného. Uvedla to automobilová skupina Stellantis, které značka Peugeot patří.

Pařížský soud rovněž nařídil automobilkám Citroën a FCA Italy, které jsou rovněž divizemi Stellantisu, aby se v příštích týdnech dostavily k soudu kvůli stejnému vyšetřování.

Francouzské úřady obvinily Renault z podvodu, vyměřily mu trest dvě miliardy

Ekonomika

Vyšetřování Peugeotu se zaměřuje na starší naftové vozy prodávané ve Francii v letech 2009 až 2015 a vychází z širšího vyšetřování, které francouzské úřady zahájily v roce 2017 kvůli údajným podvodům výrobců naftových vozů při emisních testech.

Stellantis v prohlášení dodal, že Peugeot zvažuje možnosti své obhajoby v tomto případě. Firma je plně přesvědčena, že její systémy pro kontrolu emisí splňovaly a splňují všechny platné požadavky, a věří, že to prokáže. Skupina Stellantis vznikla na začátku letošního roku po fúzi automobilek Fiat Chrysler a PSA.

Údajně nejčistší spalovací motor míří pod kapoty náklaďáků

AutoMoto

Podvody s emisemi naftových aut se dostaly do centra pozornosti v září 2015, kdy Volkswagen v reakci na obvinění v USA přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká rovněž 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

V úterý francouzský soud obvinil automobilku Renault z podvodu a manipulace s testy některých jejích starších naftových vozů.

Žalobci zabývající se případem automobilek Renault a Peugeot podle zpráv z vyšetřování v roce 2019 uvádějí, že zjistili, že některé vozy vypouštěly při provozu na silnicích emise oxidů dusíku (NOx), které více než desetinásobně překračovaly povolené limity, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám