Hlavní obsah

Pneumatiky nejsou všechno aneb Co s autem před zimou

Novinky, Marek Bednář

Obutí zimních pneumatik je základním, ale nikoliv jediným úkonem, který je třeba před zimou udělat. K těm dalším patří kontrola stavu chladicí kapaliny, doplnění výbavy auta nebo třeba výměna stěračů dle hesla „kdo je připraven, není překvapen”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zimní pneumatika

Článek

Už za pár dní, konkrétně 1. listopadu, začne platit povinnost jezdit na zimních pneumatikách, je-li na vozovce souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo lze-li to předpokládat. Pneuservisy tak mají žně - motoristé houfně přezouvají svá auta, aby nebyli nepřipraveni.

Pneumatiky patří k nejdůležitějším součástem auta a přezutí se nevyplatí zanedbat nejen kvůli možné pokutě. Zimní pneumatiky mají oproti letním mnohem více drážek, kterými odvádí vodu. Přiznejme si, na většině území Česka bývají v posledních letech silnice častěji mokré než zasněžené. Více drážek ale znamená i více hran, kterými se vzorek pneumatiky zakusuje do sněhu, takže trakce je ve srovnání s letními pneumatikami mnohem lepší.

Foto: Dunlop 2x, koláž Novinky

Letní pneumatika (vlevo) má mnohem méně drážek než guma zimní (vpravo). Zásadní jsou také rozdíly ve směsi gumy, každá funguje ideálně při jiných teplotách.

Rozdíl je také ve směsi, ze které je pneumatika vyrobena. Zimní pneumatiky mají měkčí směs než letní, takže lépe fungují v nízkých teplotách. Ovšem naopak, když se oteplí nad nějakých 10 °C, jejich přilnavost se ve srovnání s letními pneumatikami výrazně zhoršuje, jak jsme si ověřili téměř přesně před rokem na kurzu bezpečné jízdy.

Kromě jasných rozdílů ve vzorku je zimní pneumatika také jasně označena symbolem sněhové vločky na horském štítu. Českému zákonu stačí i označení M+S (Mud + Snow - bláto + sníh) nebo nějaká jeho jiná grafická varianta, ale symbol vločky značí, že pneumatika byla testována v zimních podmínkách a funguje v nich.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Označení zimní pneumatiky - M+S a sněhová vločka

Aby fungovala, musí také mít dostatečnou hloubku dezénu. Nové gumy mívají hloubku okolo 8-9 mm, zákonné minimum pro zimní pneumatiky je 4 mm. Samozřejmě, čím hlubší je vzorek, tím lepší vlastnosti pneumatika má na sněhu i mokru.

Nový Volkswagen Golf osmé generace přijíždí s pěti hybridními verzemi

AutoMoto

Pokud něco z toho nesplníte, může vaše vozidlo představovat nebezpečí pro vás i okolí a policista může tento přestupek hodnotit pokutou do 2500 korun. Při případné nehodě může vaše pojišťovna krátit plnění - ale jen tehdy, je-li prokazatelná příčinná souvislost mezi pneumatikami a vznikem škody.

Pneumatiky ovšem nejsou všechno, co je pro provoz auta v zimě důležité. Zabrat dostává autobaterie, protože při startování studeného motoru jsou na ni kladeny větší nároky. Není proto od věci, nechat v servisu zkontrolovat její stav, nejste-li si jisti.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Akumulátor v motorovém prostoru auta

Dalším bodem jsou provozní náplně, zejména tedy chladicí kapalina motoru. Ta musí mít bod tuhnutí nižší než teploty, jaké se můžou vyskytovat v místě, kde s autem budete nejen jezdit, ale hlavně parkovat přes noc.

Jak na světla do mlhy? Můžou nejen pomoci, ale i uškodit

AutoMoto

Většinou se nemrznoucí kapalina míchá s destilovanou vodou tak, aby výsledná náplň chladicího okruhu měla bod tuhnutí kolem -35 až -37 °C, ale i tohle není od věci zkontrolovat, umí to každý servis. Anebo můžete chladicí kapalinu rovnou vyměnit, máte-li ji v autě déle než dva roky.

Před zimou také není od věci vyměnit stěrače, pokud ty na vašem autě už nestírají dobře. Právě na podzim a v zimě stěrače dojdou využití nejčastěji. A samozřejmě nezapomeňte do auta přihodit smetáček a škrabku na okna, aby vás nezastihla ranní námraza či sníh. Ti úzkostlivější můžou přidat i tažné lano, startovací kabely a polní lopatku, aby je nepřekvapilo opravdu nic.

Anketa

Už máte přezuto na zimní pneumatiky?
Ano
52,2 %
Ne, ale stihnu to do 1. listopadu
12,3 %
Ne, udělám to po 1. listopadu
28,1 %
Jezdím na celoročních pneumatikách
7,4 %
Celkem hlasovalo 1362 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám