Hlavní obsah

Peugeot přiveze do Ženevy sportovní 208 GTi

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peugeot kromě sériové verze nové 208 přiveze na autosalon do Ženevy i koncept nejostřejšího provedení s tradičním označením GTi. Přestože jde pouze o koncept, jeho tvary působí "jako hotová věc" a je dost pravděpodobné, že se ještě letos dočkáme sériové verze.

Foto: Peugeot

Peugeot 208 GTi (koncept, 2012)

Článek

Podaří se Peugeotu navrátit slávu malého ostrého hatchbacku 205 GTi z osmdesátých let? Ještě před pár lety by odpověď byla záporná. Nyní, když Peugeot vypustil velmi povedené sportovní kupé RCZ a chystá se uvést sériovou verzi 208 po výrazné dietě, se Francouzům možná podaří zažehnout jiskru původního GTi. Do Ženevy se chystá pouze koncept, z jeho tvarů je nicméně téměř na 100 procent jasné, že letos se dočkáme sériové verze.

Co o 208 GTi víme už nyní? Karoserie vychází z běžné 208, má však několik sportovních doplňků – výraznější přední masku a boční prahy, malý zadní spoiler, difuzor a hranaté koncovky výfuku. Karoserie má při pohledu z boku výrazné prolisy, vzadu nahoře ji zdobí decentní označení GTi (podobně jako u 205 GTi).

Foto: Peugeot

Peugeot 208 GTi (koncept, 2012)

Podvozek je snížený (přesný údaj zatím chybí), litá kola mají průměr osmnáct palců. Kotouče mají průměr 302 mm vepředu a 249 mm vzadu, brzdiče jsou lakovány výraznou červenou barvou.

O pohon se stará stejný motor jako v RCZ THP 200, tj. dvousetkoňový čtyřválec s turbem. Výkon by měl stačit pro zrychlení 0-100 km/h pod sedm vteřin. Točivý moment dosahuje až 275 Nm.

Koncept se poprvé naživo ukáže v březnu na ženevském autosalonu. Podle našich spekulací se sériová verze ukáže v září na pařížském autosalonu a do prodeje se dostane koncem letošního roku.

Foto: Peugeot

Peugeot 208 GTi (koncept, 2012)

Anketa

Ohodnoťte vzhled nového 208 GTi (jako ve škole)
1
46,9 %
2
27,5 %
3
16,6 %
4
4,4 %
5
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1863 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

První fotografie nového Peugeotu 208

Peugeot začne příští rok prodávat následovníka modelu 207, konkurenta fabie, clia nebo fiesty. V nabídce bude třídvéřová i pětidvéřová verze. Světová výstavní...

Výběr článků

Načítám