Hlavní obsah

Opel odhalil Adama, svůj nejmenší model

• Aktualizováno
Novinky, maž

Opel poprvé vstupuje do segmentu A, tedy mezi nejmenší automobily. Jeho necelé čtyři metry dlouhý model pojmenovaný po zakladateli automobilky (Opel Adam) se ve světové premiéře představí na podzimním autosalonu v Paříži.

Opel AdamVideo: Opel

 
Článek

Opel Adam měří na délku 3,70 m a je široký 1,72 m (bez vnějších zpětných zrcátek). Rozvor automobilu, tedy vzdálenost od středu předních kol k zadním, činí 2311 mm. Nabízet se bude v třídveřové verzi, která pojme čtyři cestující. Podle Opelu je tento model zacílen na obyvatele velkých měst.

Opel Adam se bude zpočátku prodávat se dvěma zážehovými motory propojenými s 5stupňovou manuální převodovkou. Na výběr bude čtyřválcová dvanáctistovka o výkonu 51 kW (70 k) nebo čtrnáctistovka s výkony 64 kW (87 k) nebo 74 kW (rovných 100 k).

Foto: Opel

Opel Adam (2012)

Opel slibuje, že později budou k dispozici další zážehové motory s přímým vstřikováním benzínu do válců a přeplňované turbodmychadlem. Nové motory budou mít k dispozici novou 6stupňovou manuální převodovku. O naftových jednotkách zatím nepadla jediná zmínka.

Kola budou velká až 18 palců

Adam má přední nápravu tvořenou klasickými vzpěrami McPherson (namontovaná na pomocném rámu). Vzadu má konkurent Škody Citigo či malých automobilů z Kolína (Aygo, C1 a 107) vlečná ramena propojená příčkou. Rozměry kol sahají od 16 palců až do 18 palců.

Foto: Opel

Opel Adam (2012)

Kabina je údajně vyrobená převážně z vysoce pevných ocelí. Do standardní bezpečnostní výbavy patří 6 airbagů, u obou zadních sedadel jsou úchyty pro dětské sedačky (Isofix).

Nový Opel Adam se ve světové premiéře ukáže na autosalonu v Paříži (29. září – 14. října 2012). U dealerů se první vozidla objeví na začátku roku 2013. Cenu zatím automobilka s bleskem ve znaku neuvedla.

Foto: Opel

Opel Adam (2012)

Anketa

Ohodnoťte design nového Opelu Adam (hodnocení jako ve škole)
1
78,2 %
2
11,8 %
3
4,5 %
4
1,8 %
5
3,7 %
Celkem hlasovalo 7065 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám