Hlavní obsah

Odpad vylovený z moře má konečně efektivní využití

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový crossover značky Fisker se bude jmenovat Ocean. Oficiální představení proběhne sice až 4. ledna, ale už dnes známe několik zajímavých podrobností o vozu, který má dokonce ekologický interiér.

Foto: Fisker

Fisker Ocean

Článek

Designér, konstruktér a majitel automobilky Henrik Fisker už odhalil svůj crossover. Hlavně jeho jméno – Ocean. Je to svým způsobem navázání na historii. V dobách modelu Karma, který se s nevelkým úspěchem prodával v letech 2011–2012, měl být druhým modelem v nabídce vůz s názvem Atlantic.

Z toho ale sešlo, a tak tu po sedmi letech od konce Karmy máme Ocean. Na mořskou vodu ale nejezdí, má v útrobách baterii o kapacitě 80 kWh, která stačí dodávat energii elektromotorům na vzdálenost až 480 km. Také má solární panely na střeše, které dokážou za rok nabít energii až na dalších 1600 km.

Foto: Fisker

Dobíjet akumulátory bude i sada solárních panelů na střeše

Zajímavý je i interiér. Kdo chce, může mít luxusní kůži. Kdo se cítí být ekologem, sáhne po recyklovaných materiálech. Například koberec je z recyklovaného nylonu, na který byly použity rybářské vlasce vylovené z oceánů. Semiš je zase z recyklovaného polyesteru a pryžové části vozu budou vyrobeny pouze z recyklovaných pneumatik.

Foto: Fisker

Auto má konečně jméno - Ocean

Oficiální představení vozu proběhne 4. ledna 2020 a Fisker ho bude vysílat živě přes internet. K prvním zákazníkům by se auta měla dostat v roce 2021 a plná výroba naběhne následující rok.

Zákazníci si ale vozy Ocean nebudou kupovat, pronajmou si je. Údajně za cenu nižší než za Volvo XC40 v programu Care by Volvo, kde se platí 700 dolarů za měsíc (16 tisíc korun), a to údajně bez limitu kilometrů.

Nájemci dostanou také aplikaci do svých mobilů a pomocí ní budou ovládat všechno ohledně svého pronájmu. Cokoli se porouchá, bude značkou Fisker opraveno. A pokud bude zapotřebí servisu, v aplikaci se o tom objeví zpráva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám