Hlavní obsah

Nový rekordman mezi elektromobily: čínský Nio EP9

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční kolbiště v rychlostních rekordech – severní smyčka Nürburgringu – má nového mistra v elektromobilech. Nejrychlejší kolo tu zajelo čínské Nio EP9, a to s drtivým náskokem.

Nio EP9 se stalo na Nürburgringu mistrem mezi elektromobilyVideo: NextEV

 
Článek

Firma NextEV před nedávnem avizovala, že chce postavit nejrychlejší silniční elektromobil světa. A zdá se, že k tomu má slušně nakročeno. Na Nordschleife, tedy severní smyčce Nürburgringu, které se jinak přezdívá i zelené peklo, se postavili s vozem Nio EP9 a kolo zajeli čas 06:57.502. To je o šestnáct sekund lepší čas, než jaký dosud držela Toyota TMG EV P002, což je ovšem závodní auto!

Foto: NextEV

NextEV Nio EP9

Jak je možné, že vůz takhle drtivě porazil všechny na hlavu? Je to asi tím, že pod kapotou pracuje čtveřice elektromotorů, která má souhrnný výkon jeden megawatt! Li-On akumulátory mají kapacitu na dojezd 425 km (určitě ne při plném výkonu) a jsou uloženy ve speciálních boxech v prazích vozu. Nabíjení pomocí supernabíječky má trvat 45 minut.

Maximální rychlost je sice pouze 313 km/h, ale na okruhu se samozřejmě tahle hodnota dosáhnout dá jen na cílové rovince. Mnohem důležitější je zrychlení z 0 na 100 km/h za 2,7 sekundy nebo na dvoustovku za 7,1 sekundy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám