Hlavní obsah

Nový Ford Focus ostrou verzi RS nedostane, na vině jsou evropské emisní limity

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varianta RS u aktuální verze Focusu nedorazí. Automobilka s modrým oválem ve znaku podle svého vyjádření její vývoj vzdala kvůli emisním limitům. Rychlý hatchback by vzhledem ke svým očekávaným prodejům flotilové emise zvedl až příliš.

Foto: Ford

Ford Focus RS

Článek

”V důsledku celoevropských emisních standardů, zvýšeného zdanění CO2 a vysokých nákladů na vývoj RS s nějakou formou elektrifikace pro relativně nízký objem vozidel neplánujeme pro Focus další RS verzi,” sdělil Ford v prohlášení.

Nejvýkonnější verzí Focusu tedy zůstane varianta ST s 2,3litrovým čtyřválcem o výkonu 280 koňských sil. Přitom od začátku se o ST mluvilo jako o jakémsi předkrmu před RS.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ford Focus RS minulé generace

Foto: Ford

Ford Focus ST současné generace

Varianta RS se u focusu tradičně uváděla ke konci životního cyklu výchozího hatchbacku. V současné generaci se prodává teprve od roku 2018, takže na RS ještě byl čas.

Mercedes-AMG představuje A 45 a CLA 45, mají nejvýkonnější čtyřválce na trhu

AutoMoto

Nový Focus RS by se musel vyrovnat s několika trendy, které ve vývoji stojí peníze. Konkurence mezi hatchbacky vytvořila novou kategorii super ostrých vozů s pohonem všech kol a výkony klidně přes 400 koní. Stačí se podívat na Mercedes-AMG A45 S nebo chystaný Volkswagen Golf R.

Právě vysokým výkonům, zmíněné elektrifikaci kvůli emisnímu zatížení nebo implementaci pohonu všech kol by pravděpodobně musel Focus RS podstoupit, aby obstál v konkurenčním prostředí, které ještě solí předpisy Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Ford Mustang má být jiný

Když se řekne hybridní čtyřkolka, legendární Ford Mustang si zřejmě nepředstavíte. Ovšem v příští generaci, která má přijít v roce 2022, může být podle...

Výběr článků

Načítám