Hlavní obsah

Nové Volvo XC60 má být delší i elektrické

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástupce nejprodávanějšího Volva, modelu XC60, má být elektrický nebo hybridní. Automobilka ho chystá na rok 2024 a elektro-verze má zaplnit mezeru mezi elektrickými modely XC40 Recharge a XC90.

Foto: Volvo

Volvo XC60 (Ilustrační foto)

Článek

Švédské Volvo má v rámci elektrifikace velice ambiciózní plány, do roku 2030 chce nabízet a prodávat jen auta na baterie a v rámci této strategie postupně společnost představuje další a další elektrické či elektrifikované modely. Jedním z nejočekávanějších je bezesporu nástupce SUV XC60.

Volvo modernizuje elektrické crossovery XC40 a C40

AutoMoto

Středně velké SUV je v posledních čtyřech letech nejprodávanějším volvem a v roce 2024 má na trh dorazit i jako elektromobil, který vyplní mezeru mezi menším XC40 Recharge a očekávanou elektrickou verzi velkého XC90. XC60 má přitom plnit v portfoliu značky klíčovou roli. V loňském roce tvořily prodeje elektromobilů Volvo jen 6,5 %. V roce 2025 to má být přitom procent padesát.

V současné době se spekuluje o tom, že nová XC60 bude pro Volvo tak klíčová, že se nebude vyrábět jen jako elektromobil, ale také jako vůz se spalovacím motorem.

Podle webu Autocar, který zprávy přináší, bude stát na architektuře SPA2, která podporuje jak čistě elektrický pohon, tak i hybridní. Vůz by měl dále dorazit s lidar senzory, schopností částečně autonomní jízdy či palubním počítačem s čipem Nvidia.

Současné Volvo XC90 zůstane v nabídce vedle elektrického nástupce

AutoMoto

Všechny budoucí elektrické modely Volvo by dále měly nést podobné designové rysy. Automobilka už dříve ohlásila, že postupně ustoupí od výroby vozidel s karoserií kombi, ale naopak přislíbila, že prodlouží svá nová SUV. Otázkou zůstává, jak se tyto sliby promítnou na XC60.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám