Hlavní obsah

Nové tesly nemají řadicí páku. Podle Muska poznají samy, kdy zařadit zpátečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může automobil fungovat bez řadicí páky či voliče převodovky? Elon Musk, šéf automobilky Tesla, si myslí, že ano, takže v modernizovaných Modelech S a X volič prostě není. Auto však nejezdí jen dopředu, nýbrž má samo poznat, kam řidič chce jet.

Foto: Tesla

Tesla model X po faceliftu.

Článek

Čím víc informací vyplouvá na povrch o modernizaci vozů Tesla Model S a X, tím zajímavější to je – a tím spíš se také může stát, že automobilka narazí u úřadů. Nově Elon Musk, zakladatel a šéf firmy, potvrdil absenci jakéhokoliv fyzického voliče převodovky.

Auto podle jeho slov samo pozná, zda chce řidič jet dopředu nebo couvat, a to na základě navigačních dat, kontextu a překážek, které vidí kolem sebe. Se zvolením D nebo R pomocí páčky pod volantem se tak už řidiči tesel zřejmě nebudou muset obtěžovat.

Tesly po faceliftu šokují volantem

AutoMoto

Ve standardní situaci, např. vyjíždění z garáže či příčného parkovacího místa, v tom lze těžko spatřovat problém – auto zvolí dopředný nebo zpětný chod, ukáže ho na displeji, možná i pískne a řidič se normálně pedály rozjede.

Jednoho napadá, že by se tu mohla hodit obnova hlasového upozornění, jako bylo v některých starých chryslerech či některých verzích Tatry 613. Vůz by mohl prostě vyslovit „Drive“ nebo „Reverse“ a člověk by si připadal jako v budoucnosti.

Také ale přijdou na mysl určité svízele – co když bude třeba vyjet z podélného parkovacího místa, kdy před i za autem je jen velmi málo prostoru? Podle Muskova tweetu zůstává možnost směr manuálně volit také na centrálním displeji vozu, kdyby si automat nevěděl rady.

Podivný volant v nových teslách budou zkoumat úřady

AutoMoto

Například nový mercedes třídy S sám stáhne clonu zadního skla, když se řidič otočí, aby se podíval dozadu. Ovšem zpětný chod musí šofér zvolit sám. Na mysli také vytane pár let starý problém koncernu FCA, dnes Stellantis, kdy se v některých autech volič převodovky vracel do původní „neutrální“ pozice.

Foto: Tesla

Tesla model S po faceliftu.

Reklama

Související články

Musk chtěl prodat Teslu firmě Apple

Šéf výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v minulosti uvažoval o prodeji tohoto podniku technologické firmě Apple. Šéf Applu Tim Cook však o takovéto možnosti...

Výběr článků

Načítám