Hlavní obsah

Nové nejlevnější auto světa stojí 48 000 Kč

Už na přelomu tohoto roku šlo Bajaj Qute do prodeje. Jenže tehdy v celkem vysoké výbavě, takže na titul nejlevnějšího auta světa nedosáhlo. Teď se upravily nabídky a je to tu – cena 132 000 rupií je asi 48 000 Kč.

Foto: Bajaj Auto

Bajaj Qute

Článek

Indické automobilky se předhánějí, která bude mít levnější auto. A tak po Tata Nano přichází nový lídr tabulek. Bajaj Auto připravil nabídku svého superminiaturního vozu Qute a dostal se na první místo. Autíčko s rozměry 2752 x 1312 x 1652 mm stojí na maličkých jedenáctipalcových kolech na rozvoru 1925 mm. Uvnitř jsou pak tři úložné prostory, které dohromady dají 199 litrů pro náklad.

Miniaturní rozměry ale neznamenají, že se dovnitř nikdo nevejde. Naopak. Je tu místo pro čtyři osoby. Možná to nebudou zrovna typičtí představitelé severských národů co do výšky nebo v USA do šířky, ale sedadla jsou dokonce jednoduše podélně stavitelná.

Foto: Bajaj Auto

Bajaj Qute

Supermalé auto má i miniaturní motor. Je to jednoválec o objemu 210 ccm s výkonem 9,7 kW (13,2 koní). Jde vlastně o předělaný agregát z motocyklu. Tomu odpovídá i převodovka se sekvenčním řazením. Qute však váží pouhých 450 kg, takže malý výkon bohatě stačí. Podle výrobce je maximální rychlost 70 km/h a spotřeba je 2,8 l na 100 km. V nabídce, která v Indii už nějakou dobu platí, je i verze spalující CNG a LPG.

Foto: Bajaj Auto

Bajaj Qute

Samozřejmě že za cenu čítající jen pár průměrných českých platů nemůže nikdo očekávat nějaký přehnaný luxus. Ovšem bohužel ani bezpečnost. Už pevný sloupek hřebenového řízení ukazuje, že s tímhle vozem byste asi neradi nabourali.

Ostatně to doložil i test evropského střediska pro crashtesty Euro NCAP, kde si vzali na paškál auta pro náctileté. Mezi nimi byl i Bajaj Qute, který se v Evropě s jiným motorem (musí být do 50 ccm) prodává, právě jako vůz typu AM. [celá zpráva]

Foto: EuroNCAP

Bajaj Qute

Reklama

Výběr článků

Načítám