Hlavní obsah

Nouzové volání v automobilech bude možná povinné

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tlačítka nouzového volání, takzvaný eCall, bude možná od roku 2009 povinně v každém novém automobilu. Evropská komise uvažuje o tomto nařízení z důvodů větší ochrany posádek vozů, které se často pomoci nedovolají, nebo až velmi pozdě.

Článek

Tento systém funguje na jednoduchém systému výstražného volání vy případě nehody. Vyhledávací satelitní systém následně vyhledá polohu automobilu a předá jí příslušným záchranným sborům. Tlačítko na přístrojové desce pak umožňuje v případě potřeby přímé spojení s call centrem.

Tímto opatřením je možné zkrátit dobu přivolání záchranné služby na minimum ve městě, ale především mimo něj. Evropská unie předpokládá, že by se tím mohlo zachránit přibližně 2500 životů ročně. Dnes tyto tlačítka můžeme najít například ve vozech Volvo.

Rozhodnutí vyvolalo velké ohlasy. Hodně odborníků si myslí, že to iniciativa je pozitivní, ale veřejnost se obává zásahu do soukromí. Zatím není jasné, zda systém bude fungovat v každém případě, tedy i při malé nehodě, kdy není třeba volat policii či záchranku. Otázkou také zůstává, zda nebude muset být každý vůz svázán s jedním telefonním číslem na kterém by se dal ověřit stav vozu a posádky apod.

Také není zanedbatelná finanční stránka věci - zástavba do automobilu přijde na celkem slušné peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám