Hlavní obsah

Nošovický Hyundai začal vyrábět nové SUV Tucson

Novinky, ČTK, Milan Lažanský

Automobilka Hyundai zahájila v Nošovicích na Frýdecko-Místecku sériovou výrobu nové generace SUV Tucson. Tento model tvoří zhruba 70 procent produkce nošovického závodu.

Hyundai představuje nový TucsonVideo: Hyundai

 
Článek

„Vytvořili jsme auto, které nás posouvá o kus dál,” uvedl prezident závodu Jang Dong-hwan. Hyundai o nové generaci populárního SUV již poněkolikáté hovoří jako o luxusnějším voze, než tomu bylo u předchůdce. Dokládá to ostatně nová platforma, výrazný design i výbava uvnitř.

Příď zaujme svými trojúhelníkovými LED světlomety a výraznou maskou chladiče. Na boku se vyjímají výrazné prolisy a zadní svítilny jsou spojené. Nové vydání se stále se řadí do segmentu C SUV, vedle Peugeotu 3008 nebo Škody Karoq, ale narostlo.

Na délku tucson měří 4500 mm, je 1865 mm široký, 1650 mm vysoký a rozvor náprav činí 2680 mm. Ve srovnání s předchůdcem je tedy o 20 mm delší, 15 mm širší, 5 mm vyšší a rozvor náprav narostl o 10 mm.

Hyundai představuje nový tucson, odvážně tvarované SUV se bude vyrábět v Nošovicích

AutoMoto

Uvnitř jde rovněž o nový designový směr, kterým bude Hyundai kráčet zřejmě i v případě dalších modelů. Před řidičem je 10,25palcový digitální přístrojový štít. Hyundai se chlubí bohatou výbavou, kterou si bude zákazník moci připlatit. Nechybí například třízónová klimatizace, odvětrávaná přední sedadla nebo ambientní osvětlení se 64 odstíny.

Foto: HMMC

Nový Hyundai Tucson u nošovického závodu.

Nový vůz má například systém pro automatické přizpůsobení rychlosti jízdy při průjezdu zatáčkou na dálnici. Tucson je také prvním vozem značky s technologií Multi-Air Mode. „Ventilační soustava používá výdechy s přímým i nepřímým přívodem teplého nebo studeného vzduchu do interiéru. Mnohem mírnější proudění vzduchu vytváří v interiéru příjemnější prostředí,” uvedl mluvčí nošovické automobilky Petr Michník.

Na českém trhu bude nejdostupnější verze nového vozu Hyundai Tucson začínat na ceně 529 990 korun. První vozy modelu Tucson čtvrté generace se objeví v evropských prodejnách na konci letošního roku. Začátkem příštího roku bude následovat sportovně střižený stupeň výbavy N Line.

Korejci se pouští mezi malé ostré hatchbacky, Hyundai představuje i20 N

AutoMoto

„Loučící se generace modelu Tucson se nesmazatelně zapíše do historie nošovické automobilky. Od zahájení sériové výroby v červnu 2015 až doposud sjelo z linek bezmála 1,2 milionu těchto vozů. Oblíbené SUV se dočkalo světové popularity,” uvedl Michník s tím, že od představení modelu v roce 2004 se na celém světě prodalo více než sedm milionů vozů, z nichž 1,4 milionu bylo předáno zákazníkům v Evropě.

Foto: Petr Horník, Právo

Hyundai Tucson minulé generace

Nošovický závod už letos uvedl několik novinek. V březnu zahájil výrobu modelu Kona Electric, prvního sériově vyráběného elektromobilu v Česku. V květnu pak začal vyrábět kompletní modernizovanou modelovou řadu i30. „V blízké době navíc plánuje automobilka spustit sériovou výrobu inovovaného ostrého vozu Hyundai i30 N a také vylepšenou verzi elektromobilu Kona Electric,” uvedl Michník.

První jízda v novém Hyundai i20: Povedený prcek se zajímavou technikou

Testy

Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Produkuje až 1500 aut denně, loni jich vyrobila 309 500. Vyrábí modely i30, Kona Electric a Tucson. V loňském roce automobilka vytvořila zisk 7,39 miliardy korun, o 170 milionů vyšší než v roce 2018, a tržby 123,14 miliardy korun, meziročně o 6,1 miliardy nižší. Továrna má přibližně 3300 zaměstnanců, dalších 8700 lidí pracuje pro její přímé dodavatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám