Hlavní obsah

New York provozuje hlukový radar, cílí na příliš agresivní výfuky aut

V americkém New Yorku mají hlukový radar, zaměřen je speciálně na hlasité výfuky. Zveřejněné předvolání pocházející z hlukového radaru hrozí pokutou až téměř 19 tisíc korun, pokud se domnělý přestupce nedostaví se svým vozidlem k měření hlučnosti výfuku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejen v Paříži, ale už i v New Yorku policie prostřednictvím tzv. hlukových radarů automaticky hlídá, zda auta nemají příliš hlučný výfuk.

Ukazuje to facebookový příspěvek s předvoláním, zveřejněný před několika dny na stránce Lowered Congress, o němž informují velká americká motoristická média.

„Vaše vozidlo bylo označeno, že má výfuk, který neplní sekci 386 zákona o vozidlech a dopravě, zakazující nadměrný hluk pocházející z motorových vozidel. Vaše vozidlo bylo zaznamenáno kamerou, která pořizuje fotografie vozidla a registrační značky. Navíc hlukoměr zaznamenává hladinu hluku, jak vozidlo míjí kameru,“ stojí v předvolání.

Paříž bude pokutovat příliš hlučná vozidla

Zahraniční

Dále ukládá provozovateli vozidla dostavit se s ním na měření hluku v určené datum na určené místo. Zvláštní je, že oním určeným místem není nějaká laboratoř či třeba něco na způsob stanice technické kontroly – je to čistička odpadních vod v Brooklynu.

Odpověď na otázku, proč zrovna takové místo, se nabízí ve formě úřadu, který záležitost řeší. Tím je newyorský Úřad ochrany životního prostředí (Department of Environmental Protection, DEP) a pod tento úřad spadá i starost o odpadní vodu ve městě. V brooklynské čističce tedy je patrně k dispozici měřicí zařízení.

Měření dá provozovateli možnost příliš hlučný výfuk utišit, neznamená automatickou pokutu, překročí-li hlučnost stanovený limit. Ten je 76 dB(A) na silnicích s rychlostním limitem do 35 mph (56 km/h) a 82 dB(A) na silnicích, kde se smí jet rychleji. Pokud ale provozovatel nepřijede, bude čelit pokutě až 875 dolarů (cca 18 800 korun).

New York zavádí extrémní pokuty za hlučný výfuk

AutoMoto

Mluvčí DEP americkému webu Road & Track potvrdil, že tento systém hlídání hlučnosti aut je pilotní program, který běží od září 2021. Právě tehdy guvernérka Kathy Hochulová podepsala návrh zákona zvedající pokutu za nadměrně hlučný výfuk ze 150 až na 1000 dolarů (z cca 3200 až na cca 21 500 korun).

Spuštění programu ovšem se zvednutím pokuty nemá souviset. A jelikož je program pilotní, na konci letošního června proběhne zhodnocení efektivity a padne rozhodnutí, zda systém rozšířit, nebo v něm nepokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám