Hlavní obsah

Neobvyklý patent od Toyoty. Autonomní vozy mají poznat, kdy zamířit do myčky

Novinky, Daniel Havlina

Na americký patentový úřad se během vánočních svátků dostal zajímavý patent od japonské automobilky Toyota. Jedná se o návrh systému, kdy by se autonomní vozidla mohla sama odvážet do myčky a tam se čistit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle popisu by systém měl fungovat tak, že autonomní vozidlo rozpozná jízdu po nezpevněném podkladu, například v terénu či ve špatném počasí. Počítač následně vyhodnotí, že by auto mohlo být špinavé, a automaticky ho pošle na nejbližší spolupracující myčku aut.

Systém by měl fungovat a pracovat s řadou různých parametrů, které určují, zda je nutné auto umýt. Pokud auto vyhodnotí, že je to potřeba, spustí protokol automatické jízdy do myčky. V úvahu přicházejí informace o poloze, stavu vozovky nebo počasí.

Toyota nabízí skutečně levný elektromobil. Má dvě sedadla a 12 koní

AutoMoto

Součástí patentu je i několik náčrtů toho, jak by celý systém fungoval a podle nich je patrné, že se nejedná o nijak složitý systém. Naopak, po přečtení popisu vše zní logicky. Otázkou je, jak spolehlivě by systém fungoval v praxi.

Reklama

Související články

Test čtyřválcové Toyoty Supra: Zkrocení

Řeknu to rovnou a bez servítek - čtyřválcová supra je lepší řidičské auto než šestiválcová. Řada lidí se mnou nebude souhlasit, ale to nevadí. Lehčí příď...

Výběr článků

Načítám