Hlavní obsah

Německá pošta si vyrobí vlastní auta – elektromobily

Před čtyřmi lety představila Německá pošta (Deutsche Post) koncept elektromobilu, který by mohl jednou vozit jejich zásilky. A nyní je rozhodnuto. Vyrábět si je bude přímo pošta.

Foto: Deutsche Post DHL

Streetscooter Deutsche Post

Článek

Nový elektromobil byl představen jako koncept, navržený a připravený ve spolupráci soukromé firmy RWTH Aachen a Německé pošty. Nyní ovšem pošta oznámila, že převzala stoprocentní podíl ve firmě a začne s výrobou. Trochu zvláštní elektromobil zvaný StreetScooter se začal vyrábět pro poštu už v roce 2012 a homologaci na veřejné silnice získal o rok později. Padesát vozidel bylo rozdáno mezi několik poštovních úřadů, aby se otestovaly vlastnosti vozidla.

Foto: Deutsche Post DHL

Streetscooter Deutsche Post

Foto: Deutsche Post DHL

Streetscooter Deutsche Post

Pod kapotou je elektromotor s výkonem 30 kW (případně 45 kW), který nabízí maximální rychlost 85 km/h. Dojezd auta s Li-On akumulátory o kapacitě 20,4 kWh je asi 80 km. Prý by auto zvládlo i víc, ale jde o reálnou vzdálenost, protože poštovní vozy často zastavují, což spotřebovává více energie. Dobití na 80 % kapacity baterie trvá čtyři hodiny, sedm hodin pak dobití do plna.

Vůz je extrémně jednoduchý a lehký (váží 1495 kg). Už vývoj určil, že cena by měla být asi 5000 euro (asi 135 000 Kč). Vzhledem k tomu, že Německá pošta nyní vlastní celý podnik, začne sama vyrábět 2000 vozidel pro tento rok a postupně nahradí všech 30 000 zavážkových vozidel, která dnes vlastní. V plánu je i nabídka výroby pro další subjekty, ale zatím výrobní kapacity budou plně vytížené pro pokrytí výměny vozidel pošty.

Reklama

Výběr článků

Načítám