Hlavní obsah

Nejzábavnější Porsche 911 se prodalo za 6,6 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za 6,6 miliónu korun bylo prodáno historické Porsche 911, které bychom mohli směle zvát tím nezábavnějším vozem značky. Vždyť šlo o rallyový speciál z roku 1985.

Foto: RM Sothebys

1985 Porsche 911 Rally

Článek

Porsche 911 z osmdesátých let byla prý asi nejzábavnější. Měla už velmi vysoký výkon, který ale stále nebyl omezován emisemi. Přitom pověst zběsilého auta, kterému ujede zadek okamžitě, jen co se řidič přestane na 100 % věnovat řízení, byla v téhle době už trochu obroušena.

Mohla za to třeba nová převodovka od Getragu, hydraulicky ovládaná spojka nebo upravené vstřikování L-Jetronic. A závodní zkušenosti už byly tak bohaté, že Porsche se dokázalo vyšvihnout i na vrchol takových soutěží, jako byla rallye.

Foto: RM Sothebys

1985 Porsche 911 Rally

Proto si představte, že na prodej bylo to nejzábavnější Porsche v historii a ještě navíc v rallyové verzi s najetými 127 000 km. Zvednuté, s ochráněným podvozkem, vysokozdvihovými tlumiči KW, upraveným motorem pro rallyové nasazení (tradiční flat-six 3.2 ovšem se zlepšeným chlazením, sáním vzduchu apod.), patnáctipalcovými koly s pneumatikami Pirelli P Zero Rally, závodními sedadly, volantem OMP a luxusní mechanickou kulisou převodovky.

Foto: RM Sothebys

1985 Porsche 911 Rally

Aukce, která se konala v Los Angeles pod taktovkou věhlasné aukční síně RM Sotheby´s, měla ve výhledu zisk kolem 100 000 dolarů. Výsledek překvapil. Patrick Long, testovací jezdec továrny Porsche, kterému vůz patřil, za něj dostal 250 000 dolarů, tedy asi 6,6 miliónu korun. Ovšem tyhle peníze si nenechá. Celý výtěžek aukce věnoval na charitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám