Hlavní obsah

Nejprodávanější auto v USA se představuje v elektrické verzi

Ford představuje ikonický pick-up F-150 v elektrické variantě Lightning. Jméno si bere z výkonné osmiválcové verze z přelomu tisíciletí. V příštím roce se na domácím hřišti utká s Teslou Cybertruck.

Ford F-150 přijíždí v elektrické verzi LightningVideo: Ford/Novinky.cz

 
Článek

Elektromobil je postaven na čtrnácté generaci dlouhodobě nejprodávanějšího auta ve Spojených státech. Vždyť jen v loňském roce modrý ovál prodal 730 tisíc pick-upů řady F, není proto divu, že zástupci značky o novince mluví jako o zlomovém okamžiku v elektrické strategii značky.

Přístup je tedy zcela odlišný než v případě elektrického mustangu, který coby crossover na zcela jiné platformě nemá s klasickým modelem Mustang vůbec nic společného. F-150 Lightning se zvenčí liší především přídí se spojenými světlomety a obdobně řešenou zádí. Rovněž interiér doznal jen malých změn, vertikálně orientovaný infotainment je převzatý právě z Mustangu Mach-E.

Ford Mustang na baterky je tady. Crossover Mach E se konečně představil

AutoMoto

Elektrický pick-up má vždy dva elektromotory, díky čemuž je zajištěn pohon všech kol. Základní verze SR nabídne 370 km normovaného dojezdu na jedno nabití, systémový výkon 318 kW (432 koní), točivý moment 1051 Nm a utáhne 2267 kg, s příplatkovým balíčkem až 3492 kg. Na korbu lze naložit přes 900 kg.

Silnější varianta ER díky větším bateriím dojede až 480 km, má výkon 420 kW (571 koní) a shodný točivý moment jako výchozí verze. Utáhne až 4535 kg, nicméně na korbě uveze méně, 839 kg.

Ford F-150 sám zváží náklad. Pomůže i s rozložením nákladu na přívěsu

AutoMoto

Vůz zvládá až 150kW dobíjení, díky čemuž má nabíjení zabrat 41 minut z 15 na 80 procent kapacity. Auto má praktický přední zavazadelník, může také sloužit pro nabíjení různého příslušenství.

Novinka se bude vyrábět v hypermoderní továrně v Dearbornu kousek od Detroitu. Na severoamerický trh dorazí na jaře příštího roku. Ford už spustil předobjednávky, základ zatím přijde na 39 974 dolarů, tedy v přepočtu přibližně 833 tisíc korun. To je přibližně stejně jako zážehová verze. S oficiálním dovozem do Evropy se alespoň aktuálně nepočítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám