Hlavní obsah

Nejdražší auto letošního roku. McLaren F1 se prodal za 442 milionů

Novinky, Daniel Havlina, mb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na aukci pořádané domem Gooding & Co. v rámci světoznámé přehlídky aut v kalifornském přímořském letovisku Pebble Beach padl letošní rekord co do ceny vydraženého automobilu. Rekordmanem se stal supersportovní McLaren F1 s extrémně nízkým proběhem, za nějž nový majitel vysázel více než bezmála půl miliardy korun.

Foto: McLaren

McLaren F1 (Ilustrační foto)

Článek

McLaren F1 je absolutní legendou na poli supersportovních vozidel. I proto se spekulovalo, že právě tento konkrétní kousek, který se během uplynulých dní dražil v kalifornské Pebble Beach, bude mít extrémně vysokou hodnotu. Má to dva důvody – jednak je v unikátní hnědé barvě Creighton, kterou nemá žádný jiný McLaren F1 na světě, a jednak jeho počitadlo kilometrů ukazuje pouze 387 najetých kilometrů.

Původně odhadci hovořili o tom, že by vůz s číslem karoserie 029 – to znamená 25. kus dodaný zákazníkům, konkrétně byl dokončen 23. prosince 1994 – mohl mít hodnotu okolo 15 milionů dolarů. Výsledná cena se ovšem vyšplhala mnohem výš – nový majitel za jedinečný vůz zaplatil 20 465 000 amerických dolarů, tedy v přepočtu zhruba 442 024 000 korun.

Vozidlo bylo jako nové prodáno do Japonska, kde ho jeho tehdejší majitel používal jen velmi zřídka, ale pečoval o něj. V roce 2012 změnil majitele v rámci Japonska, o rok později bylo prodáno do USA, ovšem ani třetí majitel vozem nejezdil často, o čemž vypovídá právě nízký nájezd kilometrů. Cenu ovlivnil i fakt, že vůz je v původním stavu, má všechna na míru vyrobená zavazadla, která k němu byla dodávána, kompletní zlatou sadu titanového nářadí nebo vzácné hodinky značky TAG Heuer.

Nástupce McLarenu F1 je tady. Každý jeho detail je dechberoucí

AutoMoto

Pod kapotou F1 se nachází 6,1l motor V12 pocházející z dílen BMW, který disponuje výkonem 627 koňských sil a je spojen se šestistupňovým manuálem. Auto, které je staré téměř 30 let, pak má pod kapotou i uhlíková vlákna, kevlar či titan. Na uzavřeném okruhu pak může McLaren jet i 332 kilometrů v hodině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám