Hlavní obsah

Nástupce Subaru BRZ nebude k mání v Evropě. Nad Toyotou zatím visí otazník

Novinky, Marek Bednář

Chystané dvojče se souhvězdím Plejád ve znaku bude ryze americkým modelem. Verze se značkou Toyota ale na evropských silnicích prozatím vyloučená není, takže lze dál doufat.

Foto: Subaru USA

Jediná prozatím zveřejněná fotka Subaru BRZ druhé generace

Článek

Že se na nástupci dvojčat Toyota GT 86/Subaru BRZ, nazývaném „toyobaru”, pilně pracuje, je známo už dlouho. Automobilka Subaru také nedávno odhalila upoutávku, která ukázala přední světlo nového vozu. Také se ovšem dozvídáme, že „nejsou plány” na uvedení vozu do prodeje v Evropě.

Test Subaru BRZ: Sbohem, budeš nám chybět

AutoMoto

Britskému webu Autocar to řekl nejmenovaný mluvčí značky s tím, že vůz bude cílen pouze na americký trh. Tam je značka Subaru podstatně silnější než v Evropě a také se spekuluje o tom, že nové toyobaru bude mít pod kapotou 2,4l plochý čtyřválec z amerického Subaru Ascent.

Takovéto rozhodnutí je zcela pochopitelné z hlediska flotilových emisí oxidu uhličitého. Subaru má problém svůj limit, stanovený Evropskou unií, splnit, anebo se mu aspoň přiblížit, aby neplatilo horentní pokuty. Uvedení sporťáku s ryze spalovacím pohonným ústrojím by snahám moc nepomohlo.

Foto: Toyota

Dosavadní provedení Toyoty GT86

Tohle všechno ovšem nutně neznamená, že by Evropa s novinkou ostrouhala. Zbývá totiž verze od Toyoty, zmíněná automobilka prodává spoustu hybridů, a další sporťák v nabídce vedle Supry a GR Yarisu by tedy nemusel být z emisního hlediska problém. Tím spíš, že se na rozdíl od hybridů a obyčejných aut jistě nebude prodávat po desetitisících.

Potvrzení, zda se do Evropy nová Toyota GT86 dostane, či nikoliv, však zatím nemáme. České zastoupení značky odmítlo sdělit jakékoliv podrobnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám