Hlavní obsah

Národní muzeum oslavuje 90 let klubu Harley-Davidson. Český je nejstarší na světě

Novinky, ČTK, maž

Národní technické muzeum v úterý zahájí výstavu 90 let Harley-Davidson Clubu Praha. Na akci představí dějiny nejstaršího bez přestávky fungujícího Harley-Davidson (H-D) klubu na světě.

Foto: Harley-Davidson

Harley-Davidson Road King Special (ilustrační foto)

Článek

V dopravní hale muzea bude k vidění 16 motocyklů Harley-Davidson. Česko je z pohledu legendární americké motocyklové značky značně unikátní: první dealerství H-D v Česku bylo založeno již v roce 1924 a klub sdružující příznivce H-D vznikl o čtyři roky později. Je nejstarší na světě.

Harley-Davidson letos oslaví 115 let od svého založení a vedle amerického sídla značky v Milwaukee se oslavy budou konat právě v České republice. Na pražské výstaviště se má na začátku července sjet přes 70 000 motocyklů H-D a dalších 40 tisíc návštěvníků.

V České republice je celkem registrováno 1,12 miliónu motocyklů různých značek s průměrným stářím 32,8 roku. Harley-Davidson loni v tuzemsku zvýšil prodej o 11 procent na 524 nových strojů. Ve 30. letech minulého století patřilo Československo mezi nejvýznamnější trhy H-D mimo USA. V roce 1930 se v Česku prodalo 500 motocyklů H-D, což bylo po USA nejvíce celosvětově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám