Hlavní obsah

Náhodou našel auto, které mu ukradli před 17 lety

Novinky, Marek Bednář

Tommy Cook nikdy nepřestal doufat, že se ještě setká se svým camarem z roku 1969, které mu ukradli v září 2003. Náhodou ho objevil na sklonku loňského roku stát v rohu garáže - přelakovaný a s falešným kódem VIN.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Camaro z roku 1969 ve verzi SS (Ilustrační foto)

Článek

Americký automechanik a fanoušek veteránů Tommy Cook vlastnil oranžový Chevrolet Camaro z roku 1969. Zrovna na něm ve svém servise v Arlingtonu ve Virginii pracoval a motor byl mimo auto, když si ho vyhlédli zločinci a ukradli ho. Cook samozřejmě věc nahlásil policii. Psalo se září roku 2003.

Policii se vůz nedařilo najít, ale Cook stále doufal. „Nikdy jsem ho neodepsal. Věděl jsem, že přijde den, kdy ho dostanu zpátky,” řekl americkému webovému magazínu Free Lance-Star, který zprávu přináší. A koncem loňského roku se to podařilo.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Camaro „Hugger” z roku 1969 - takováto oranžová barva byla původně na Cookově camaru.

Jeden známý totiž po Cookovi chtěl, aby se podíval na jiné, modré camaro z roku 1968, které je na prodej v sousedním Marylandu, neboť o těchto autech Cook hodně ví. Když přijel na místo, všiml si v rohu garáže zeleného camara z roku 1969 bez kapoty. Ta barva připomínala zelené Camaro Rally Sport z modelového roku 1969, ale nebylo to ono.

Začal se tedy vyptávat prodávajícího a dozvěděl se, že to zelené auto bývalo v oranžové Camaro Hugger a že vzniklo v továrně v Kalifornii - stejně jako Cookovo ztracené camaro. A samozřejmě i spousta dalších, chtělo by se namítnout, jenže VIN na jeho palubní desce ukazovalo na výrobu v druhé továrně, kde camara první generace vznikala - v Ohiu.

Druhé VIN, které Cook na autě našel, bylo schované pod kapotou - a to už ukazovalo na výrobu v Kalifornii. Doma porovnal tento kód s tím, který patřil jeho kdysi ztracenému vozu - a nalezl shodu.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Camaro z roku 1969 ve verzi ZL1 (Ilustrační foto)

Zavolal na marylandskou policii, kde ho přepojili na detektiva - a ten byl překvapen, že Cook po autě ještě pátrá. „Řekl mi: Jedeme pro něj hned. Dejte mi hodinu,” vypráví Cook. Poté, co detektiv všechno ověřil a Cook dokončil nákup onoho modrého camara z roku 1968, vyrazili pro ukradený vůz. A ve vánočním týdnu loňského roku už bylo auto zpátky v servisu právoplatného majitele.

Člověk, v jehož garáži vůz předtím stál, nedělal žádné problémy. „Je obětí. Koupil to auto od někoho jiného. Nikomu nechtěl udělat nic zlého,” říká Cook a dodává, že během těch sedmnácti let auto změnilo majitele celkem čtyřikrát. „Někdo do něj investoval. Je v lepším stavu, než bylo, když ho ukradli. Ale pořád má ošklivou zelenou barvu,” uzavírá.

Reklama

Související články

Ukradené Porsche se našlo po 27 letech

Kdyby vám v lednu 1991 ukradli auto, doufali byste v listopadu 2017, že ho ještě někdy uvidíte? V Oregonu se to stalo. Ukradené Porsche 924 našel náhodný...

Výběr článků

Načítám