Hlavní obsah

Na nepozorné chodce se myslelo už před stoletím

Nárazníky velikosti radlice vyplněné sítí nebo vystřelovací plachty, které zachytily člověka, jenž skočil pod auto – takové nápady existovaly už na počátku 20. století. Funkčnost byla ale již od pohledu diskutabilní.

Foto: Profimedia.cz

Síťovaný nárazník na ochranu chodce, rok 1907

Článek

Víte, kdy pod koly automobilu zemřel první nepozorný chodec? Bylo to v roce 1896 a obětí se stala Londýňanka Bridget Driscollová. A chodci, kteří se před přecházením silnice neumějí pořádně rozhlédnout, jsou na světě dodnes.

První pokusy, jak chodce chránit na straně automobilu, se objevily už na počátku minulého století. Úvodní fotografie pochází z testování jakéhosi síťovaného nárazníku, který měl chodce zachytit. Je datována rokem 1907.

Pokus to nebyl poslední. Ve Francii se např. v roce 1924 objevila jakási radlice na přídi auta, která byla vypletena sítí a do níž měl chodec v případě nehody zapadnout. O několik let později se objevil dokonce aktivní systém záchrany nepozorného chodce.

Říkalo se mu „chytač chodců”, a dokud nebyl aktivován, vypadal a fungoval jako nárazník. V případě, že před vozidlo vstoupil chodec a řidič by nestihl zabrzdit, zatáhl za páku, kterou zařízení vystřelil. Chodec pak přistál do plachty a vůz ho nepřejel.

„Když je plachta otevřená, nepozorného chodce nelze přejet,” říká komentář ke konci videa. Jak však možno odtušit z faktu, že tento systém ani jemu podobné nejsou známější, plachta na ochranu chodců se příliš neujala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám