Hlavní obsah

Na jednu dobíjecí stanici připadá v ČR zhruba jeden elektromobil

Na jednu dobíjecí stanici pro elektromobily připadá v Česku zhruba jeden vůz na elektřinu, v Česku fungují desítky veřejných nebo soukromých dobíjecích míst. Elektromobilů v tuzemsku jezdí víc než 150, loni se jejich počet zvýšil zhruba o polovinu. Vyplývá to z informací provozovatelů a centrálního registru vozidel.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia Green E Line

Článek

První veřejná dobíjecí stanice v Česku vznikla před pěti lety v Desné na Jablonecku. V současnosti budují dobíjecí stanice i velké energetické firmy, jako je ČEZ, PRE nebo E.ON. ČEZ má v současnosti kolem 25 stanic, PRE kolem deseti. Dobití elektromobilu u ČEZ stojí asi 100 korun měsíčně, u PRE je zatím bezplatné. Další zhruba stovku dobíjecích stanic více či méně přístupných veřejnosti provozují menší firmy nebo soukromé osoby po celé ČŘ.

V Česku si loni koupilo osobní elektromobil 56 zájemců, což je desetkrát více, než v předchozím roce. Relativně vysoký nárůst v loňském roce souvisí s uvedením prvních sériově vyráběných vozů na trh, jako je například Peugeot iOn. Celkem jezdí v tuzemsku zhruba 160 elektromobilů. Auta na elektřinu zejména kvůli své vyšší ceně a technickým parametrům stále tvoří jen nepatrný zlomek trhu, na kterém se loni prodalo 173 000 nových osobních aut.

Vlastní elektromobil nyní má nebo vyvíjí téměř každá automobilová značka. V roce 2014 by měla s vlastním sériovým elektromobilem přijít i tuzemská Škoda Auto, pravděpodobně na bázi modelu Citigo. Zatím testuje deset Octavií na elektrický pohon.

Reklama

Výběr článků

Načítám