Hlavní obsah

Motorkáři ve Francii to mají snazší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro české řidiče je průjezd Paříží skoro hororovou záležitostí. Všude jsou motorkáři na skútrech, kteří se mezi auty proplétají jako voda mezi balvany. Od února to mají povoleno i zákonem.

Foto: Peugeot

Scooter Peugeot Django

Článek

Stejně jako u nás nebylo možné předjíždět na motorce mezi vozidly, která se pohybují pomalu nebo stojí. Zákon říkal jasně, že jde o motorová vozidla, a motocykly by tak měly počkat pěkně v pruzích. Jenže praxe byla vždycky jiná.

Nový zákon povoluje jízdu mezi vozidly v celkem 11 departmentech, kde jsou během dopravních špiček časté kolony při vjezdu do města nebo výjezdu z nej. Samozřejmě jde o Paříž a její okolí, Gironde, Rhone a Bouches-du-Rhone. Zákon určuje, že motocykly s šířkou pod jeden metr mohou projíždět mezi automobily, které jedou do 50 km/h nebo stojí.

Zákon ovšem ustanovuje, že to je možné provádět i mezi kolonami vozidel, které jedou proti sobě (to znamená na středovém pruhu), ale opět nesmí jet více než 50 km/h. Ustanovení platí na dálnicích či silnicích o alespoň dvou pruzích v jednom směru jízdy (s pevnými středovými svodidly) a současně v úsecích s povolenou nejvyšší rychlostí 70 až 130 km/h.

Průjezd si nemůže motocyklista vynucovat

Toto nařízení se tedy týká jen výpadovek Paříže, a nikoli středu. Okolo opery by tak měly motocykly způsobně stát v pruzích, což se dnes samozřejmě neděje.

Důležitý bod v novém předpisu je ovšem ten, že průjezd si nemůže motocyklista vynucovat. Nařízení také neplatí pro tříkolky, čtyřkolky či sajdkáry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám