Hlavní obsah

Morgan představuje novou generaci retro tříkolky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská malosériová automobilka Morgan uvedla druhou novodobou generaci své tříkolky. Nevšední vůz nyní nese název Super 3.

Nový Morgan Super 3Video: Morgan Motor Company

 
Článek

Super 3 je nástupcem modelu 3 Wheeler, který se před více než rokem přestal vyrábět. Předchůdce s dvouválcem umístěným před kapotou vozu o něco více odkazoval na původní historickou tříkolku ze dvacátých let, zatímco novinka nabízí o něco modernější design.

Podle automobilky si bere inspiraci z prvních tryskáčů, zaujmou plné disky kol a především fakt, že motor je nyní uvnitř vozu.

Foto: Morgan

Nový Morgan Super 3

Foto: Morgan

Pro srovnání: Předchozí generace tříkolky zvaná Morgan 3 Wheeler

Jednotka je totiž mnohem modernější konstrukce. Jedná se o tříválcovou, turbodmychadlem přeplňovanou patnáctistovku od Fordu. Motor, který známe třeba z fiesty, zde má výkon 118 koní a 150 newtonmetrů maximálního točivého momentu.

Speciální edice Morganu slaví 60 let od vítězství v Le Mans

AutoMoto

Zadní kolo v kapotáži vozu s pohotovostní hmotností 635 kg pohání skrze pětistupňovou manuální převodovku z Mazdy MX-5. Zrychlení z nuly na 100 km/h zabere 7 sekund a maximální rychlost činí 209 km/h.

Zcela nové je také odpružení, které bylo přepracováno tak, aby zkrátilo poloměr otáčení, ponechalo prostor pro proudění vzduchu k bočním chladičům a snížilo neodpruženou hmotu vložením pružin a tlumičů dovnitř. Dokonce i úzké pneumatiky byly vyrobeny na zakázku britskou společností Avon.

Uvnitř kabiny je více stylových prvků z doby prvních tryskových letadel, zejména kolem sady přístrojů, která kombinuje moderní digitální technologii s retro vzhledem, včetně řady přepínačů níže.

Nejsilnější Morgan všech dob vznikne v pouhých devíti kusech

AutoMoto

Morgan říká, že vše bylo navrženo tak, aby přežilo i britské počasí. Ovládací prvky na palubní desce a dokonce i zásuvky USB jsou utěsněny před prachem a vodou a čtyři možnosti čalounění byly také navrženy s ohledem na odolnost. Kupující si mohou vybrat z vinylu, voděodolné kůže, sedlové kůže a technické látky, která je odolná vůči vodě i UV záření.

Novinka je již k objednání v Evropě. Ceny začínají na 34 958 librách, v přepočtu lehce nad milionem korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám