Hlavní obsah

Mini má pohon všech kol i v kombíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím mohli mít pohon všech kol jen majitelé Mini ve verzích Paceman a Countryman. Nyní přichází i klasický kombík Clubman, který má i nový systém přenosu výkonu na zadní kola.

Foto: Mini

Mini Clubman All4

Článek

Základem jsou dvě motorizace, ke kterým se pohon ALL4 bude dávat: Clubman S s benzínovým dvoulitrovým čtyřválcem o výkonu 141 kW (měli jsme nedávno v testu) a Cooper D s turbodieselem se 140 kW. [celá zpráva]

Pohon nápravy je řešen zcela nově. Standardně se totiž pohání jen přední a jen v případě nutnosti se připojuje přes vícelamelovou spojku, umístěnou u zadního diferenciálu, náprava zadní.

Řízení pohonu kol je celé ovládáno ve stabilizačním systému, který rozděluje hnací sílu mezi kola přední a zadní nápravy. Tím zvyšuje trakci na rozdílném povrchu, ale i při jízdě v zatáčkách apod.

Foto: Mini

Mini Clubman All4

Co je pro českého zákazníka důležité, je to, že uváděný systém nijak neomezuje zavazadelník, který tak má stále stejný objem, jako v případě klasické dvoukolky – 360 litrů.

Cena zatím nebyla zveřejněna, ani doba příchodu vozu na náš trh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám