Hlavní obsah

Mercedes představil pracovní pick-up

Pracovní terénní pick-up s trojcípou hvězdou na kapotě už je realitou. Mercedes představil koncept X-Class pro nový model, jehož základ je v pracovním Nissanu Navara.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz X-Class Stylish Explorer a Powerful Adventurer

Článek

Mercedes novou kategorii velkého pick-upu avizoval už dlouho dopředu. Samozřejmě že tato kategorie je tak úzkoprofilová, že vyvíjet vlastní platformu nemá smysl. A tak vznikla spolupráce s koncernem Renault-Nissan, nový pick-up tak bude stát na základu Nissanu Navara / Renaultu Alaskan.

Dva vozy představené ve Stockholmu jsou zatím jen koncepty, ale počítá se s výrobou. Nikdo to nezastírá, jen se přesně neví, kdy začne. Mělo by to být nejspíš příští rok. Hlavní trhy jsou Latinská Amerika, Evropa, Austrálie a jižní Afrika.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz X-Class Stylish Explorer

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz X-Class Powerful Adventurer

To, že se jedná o navaru, poznáte podle několika indicií. Třeba podle spodní hrany oken nebo podle ovladačů klimatizace a pohonu kol. To v jinak originálním a velmi luxusním interiéru působí jako pěst na oko. Ale globalizace postoupila a i Mercedes musí šetřit.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz X-Class Stylish Explorer

Vzhled vozu je zajímavý. Přední maska je mohutná a světla zasahují daleko do boků. Dva koncepty Stylish Explorer a Powerful Adventurer se liší tím, že první je určen pro silnice, druhý pro terén. Podle toho jsou vozy také vybaveny. Terénní má třeba mohutné nášlapy, naviják a ohromné terénní pneumatiky.

Potěší, že Mercedes potvrdil existenci sériového vidlicového naftového šestiválce pod kapotou, který je v obou konceptech. K němu pravděpodobně přibudou naftové čtyřválce o objemu 2,3 litru z navary a také nějaký benzínový kousek pro jihoamerické trhy.

X-Class bude sice taková „pracovní lakýrka“ a nepředpokládá se, že majitelé by auto používali jako tvrdý pracovní nástroj, ale jeho konstrukce tomu rozhodně nebrání. Vůz uveze náklad o hmotnosti 1,1 tuny a utáhne vozík o hmotnosti 3,5 tuny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám