Hlavní obsah

Méně chromu, více koní. Rolls-Royce Ghost přijíždí ve variantě Black Badge

Verze Black Badge, která má po vizuální i technické stránce ladit vozy Rolls-Royce do temné, dynamické atmosféry, si našla cestu i do druhé novodobé generace menší z limuzín goodwoodské značky.

Rolls-Royce Ghost přijíždí ve variantě Black BadgeVideo: Rolls-Royce/Novinky.cz

 
Článek

Verze Black Badge byla odvážným krokem, který se však u minulé generace ghostu, ale také v případě cullinanu, wraithu a dawnu vyplatil. I tak extrémně konzervativní zákazníci totiž variaci na téma dynamicky laděných vozů Rolls-Royce přijali vřele. Vždyť nyní v celosvětovém měřítku tvoří přes 27 % objednávek.

Tradiční značka díky sériím Black Badge cílí na mladší klientelu, chce nabídnout expresivnější pojetí svých limuzín, kupé a kabrioletu. Rolls-Royce totiž vždy přitahoval nejen bohaté podnikatele či aristokraty, ale i muzikanty, návrháře či umělce.

Podle automobilky jsou inspirací pro modely Black Badge konfigurace klientů z minulosti, jako je boxer Muhammad Ali či návrhář Yves Saint Laurent.

Za volantem nového Rolls-Royce Ghost: Méně je více

Testy

U aktuálního ghostu, který je na nové modulární platformě z větších modelů stále novinkou, se změny inspirují v ostatních zmíněných modelech.

Vizuálně jde především o černou masku včetně sošky Spirit of Ecstasy. Na limuzíně je celkově méně chromovaných prvků. Na výběr je sice 44 tisíc odstínů laku, většina zákazníků si však vozy Black Badge objednává ve speciálním černém, který je podle automobilky nejtmavším odstínem používaným v automobilovém průmyslu.

Celkem 45 kilogramů barvy se rozprašuje a nanáší na elektrostaticky nabitou bílou karoserii před sušením v peci. Poté se na vůz nanesou dvě vrstvy bezbarvého laku a následně jej tým čtyř řemeslníků ručně vyleští.

Test Rolls-Royce Cullinan Black Badge: Pod černou maskou

Testy

Speciální pro verzi Black Badge jsou rovněž 21palcová kola. Tělo každého kola je tvořeno 22 vrstvami uhlíkových vláken položených ve třech osách, které se pak na vnějších okrajích ráfku skládají zpět na sebe. Tak vzniká celkem 44 vrstev uhlíkových vláken pro větší pevnost celé konstrukce.

Hliníkový náboj vyrobený procesem 3D kování je k ráfku připevněn pomocí titanových spojovacích prvků, která podle automobilky splňují kvalitativní standardy leteckého průmyslu.

V interiéru se rovněž nemění podstata modelu Ghost, na výběr je ovšem i z dalších speciálně vyčleněných materiálů a detailů, které mají vytvořit odlišnou atmosféru právě pro Black Badge. Včetně expresivních barev čalounění.

Rolls-Royce Dawn Black Badge v testu: Pět věcí, kterými otevírá tabu konzervativní značky

Testy

Například na povrchy interiérových prvků se lisuje několik vrstev dřeva, jako nejsvrchnější základová vrstva je použita černá bolivijská dýha. Ta tvoří tmavý základ pro následující vrstvy z technických vláken. Listy utkané z uhlíku potaženého pryskyřicí a kontrastní, kovem potažené vlákno pokládané v kosočtvercovém vzoru jsou ručně nanášeny a společně vytvářejí trojrozměrný efekt.

Na exteriéru a interiéru se objevuje logo verze Black Badge. Matematický symbol nekonečna, tedy ležatá osmička, byl použit již u hydroplánu Blue Bird K3 s pohonem Rolls-Royce, s nímž Sir Malcolm Campbell překonal rychlostní rekord.

Je také symbolem „nekonečných” možností konfigurace a připomíná také, že ležatou osmičkou anglické pojišťovny na začátku 20. století označovaly auta s nejvyššími výkony.

Donald Campbell se narodil před 100 lety. Pokořil rekordy na souši a vodě, pro rychlost i zemřel

AutoMoto

Právě výkonu má Ghost Black Badge opět „dostatek”, jak se tradičně označuje fakt, že u vozů této značky jde spíš o rezervu kilowattů, které netřeba vždy zcela využít. Vozy Black Badge však uvažují i trochu jinak, vždyť i parametry 6,75litrového dvakrát přeplňovaného dvanáctiválce jsou posíleny na kulatých 600 koní a 900 newtonmetrů maximálního točivého momentu. To je o 29 k a 50 Nm více.

Podobně jako u ostatních modelů Black Badge se řidič v režimu Low dočká o 90 procent rychlejšího řazení osmistupňové samočinné převodovky, rychlejší je i odezva na plyn a z upravených výfuků by se měly ozývat hlasitější tóny.

Upravena je i odezva brzd, řízení nebo chování vzduchového odpružení, které má dokonce i objemnější měchy pro potlačení náklonů.

Ghost Black Badge je již možné objednávat, ovšem Rolls-Royce tradičně o ceně oficiálně nehovoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám