Hlavní obsah

McLaren postavil šest specialitek. Oslavují závodní historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že zákazníci chtějí svůj supersport nějak personalizovaný nad rámec běžné příplatkové výbavy, je docela normální. Tentokrát to ale byla prodejna McLarenu v americkém Beverly Hills, která si objednala šest speciálních modelů - McLarenů 570S.

Foto: McLaren 5x

Šest speciálních McLarenů 570S vzniklo na přání dealerství v Beverly Hills.

Článek

Tři dvojice sporťáků, vždy jedno kupé a jeden Spyder, nesou odlišnou barvu - pruhy jsou na všech autech stejné - podle historického období McLarenu, které oslavují. Ta nejtmavší odkazuje na rok 1995. Tehdy automobilka vyhrála čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans s McLarenem F1 GTR.

Ovšem pouze vítězství by nebylo důvodem k takové poctě. McLareny F1 tehdy skončily kromě prvního také na třetím, čtvrtém, pátém a třináctém místě. Edice se jmenuje Sarthe Grey podle šedé barvy, která je velmi podobná té na F1 se startovním číslem 01, a podle jména okruhu, na kterém se Le Mans jezdí - Circuit de la Sarthe.

Foto: McLaren

Tmavě šedé kousky oslavují dominanci McLarenu v Le Mans roku 1995.

Světle šedé vozy dostaly název Muriwai podle barvy bílá Muriwai z katalogu divize MSO, McLaren Special Operations, která se u automobilky stará právě o speciální požadavky a tato auta postavila.

Barva dostala název podle bílých a modrých mořských vln na novozélandské pláži Muriwai, protože právě z Nového Zélandu pocházel Bruce McLaren, zakladatel značky. A také tam jako patnáctiletý poprvé startoval v automobilovém závodě.

Foto: McLaren

Světle šedé vozy jsou připomínkou prvního závodu Bruce McLarena, který jel ve svých patnácti letech.

A konečně oranžová Papaya Spark na posledních dvou autech je evolucí papájové barvy, kterou Bruce McLaren zvolil na svá závodní auta v 60. a 70. letech minulého století. Byl tehdy úspěšný v závodech Can-Am, Indy 500 i ve formuli 1, a to právě s auty v této barvě s modrými křídly na zádi.

Foto: McLaren

Oranžové McLareny připomínají barvu, se kterou byly závoďáky značky velmi úspěšné v 60. a 70. letech.

Všechna auta jsou vybavena křídly z katalogu MSO a pruhy po celé délce karoserie, paketem černých detailů a ultralehkými kovanými koly, rovněž v černé barvě. Odhalila se v úterý 11. prosince na události, kterou pořádala právě prodejna značky v americkém Beverly Hills.

Co se, jak je u podobných aut zvykem, nedozvídáme, jsou ceny. Také není známo, jestli už je všech šest aut prodáno, nebo jestli jsou některá z nich stále k mání.

Foto: McLaren

V kabině jsou změny jen drobné, např. loga všitá do hlavových opěrek.

Dodejme, že McLaren 570S má v útrobách 570k osmiválec o objemu 3,8 litru. Se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou má zvládnout zrychlit na stovku za 3,2 sekundy a pokračovat k maximálce 328 km/h.

Základní cena kupé je v USA 188 600 dolarů, tedy 4,31 milionu korun. Spider stojí nejméně 208 800 dolarů, tj. 4,77 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám