Hlavní obsah

Manželé chtějí objet zeměkouli ve stoletém Fordu T

Novinky, maž
Aktualizováno

Manželé Regterovi vyrazili na cestu kolem světa v létě 2012. V rámci první etapy zdolali za 180 dní vzdálenost 22 000 kilometrů a docestovali z nizozemského Edamu až do Kapského Města v Jihoafrické republice. Celkem už mají ujeto 80 tisíc kilometrů.

Kolem světa ve Fordu TVideo: Ford

 
Článek

Cesta kolem světa v automobilu, to chce pořádnou kuráž. A když je oním dopravním prostředkem sto let staré vozidlo, chce to odvahu přinejmenším dvojnásobnou. Jejich Ford Model T byl vyroben v roce 1915 a kromě větších kol se dřevěnými paprsky pro větší komfort jízdy jde o zcela sériové auto. Tedy takové, jakých Ford v létech 1908 až 1927 vychrlil 15 miliónů.

O pohon se stará třílitrový zážehový motor, obutí vozu je třeba měnit každých patnáct tisíc kilometrů a v Africe při defektu místní kovář svařoval prasklé přední kolo. „Jinak jsem vcelku zručný a se šroubovákem, kladivem, lepicí páskou a stahovacími popruhy se toho dá vyřešit hodně,“ uvedl majitel vozu Dirk Regter. Jeho Ford T měl po cestě i jednu nezaviněnou havárii, kdy bylo třeba větší opravy.

Foto: Ford

Ford Model T na cestě kolem světa

Nizozemští důchodci mají letos v plánu projet Nový Zéland, Austrálii, Indonésií a Indii. Poté se přes Himálaj dostanou do Číny, odkud pojedou přes Mongolsko domů.

Celkem už mají oba cestovatelé najeto s Fordem T na 80 tisíc kilometrů, kromě Afriky projeli i Severní a Jižní Ameriku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám