Hlavní obsah

Manuální převodovka nedává smysl, ale nevzdáme se jí, říká šéf BMW M

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Franka van Meela, šéfa divize BMW M, která stojí za ostrými modely jako M2, M3 či M4, zůstane manuální převodovka v nabídce, i když to pro spustu motoristů není racionální.

Foto: BMW

Řadicí páka BMW M2 Competition (2018)

Článek

Když v lednu letošního roku BMW oznámilo, že u řady svých aut učiní osmistupňový automat standardem a manuální převodovku přestane nabízet, fanoušci ostrých BMW znejistěli. Podle šéfa divize M však zánik manuálů u „jeho” aut nehrozí, dokud o ně bude u zákazníků zájem.

Manuální převodovky podle něj nedávají racionální smysl. Jejich řazení je pomalejší a vozy s nimi mají vyšší spotřebu paliva, než kdyby byly vybaveny automatickým řazením, ať už ve formě dvouspojkové převodovky či klasického automatu s hydrodynamickým měničem točivého momentu.

I přes jasné stanovisko o setrvání manuální převodovky v nabídce van Meel naznačil, že konec manuálů může přijít, a to s rozšířením autonomních vozidel. Ovšem, troufáme si odhadnout, že BMW M bude spolu s Porsche GT patřit k posledním, kteří zbaví své zákazníky možnosti auto sami řídit.

Anketa

Jakou převodovku byste zvolili do auta pro zábavu?
Automatickou
16,7 %
Manuální
83,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám