Hlavní obsah

Lotus Elan by mohl znovu ožít

Novinky, fra

S jídlem roste chuť. A to i značce Lotus, když přestala mít existenční problémy. Teď by to mohlo vypadat na to, že po elektrickém supersportu Evija by mohl přijít nový model se starým jménem – Elan.

Foto: Lotus Cars

Jeden z pěti konceptů roku 2010 - Lotus Elan

Článek

Když koupilo Geely značku Lotus, zaměstnanci si oddychli. Bohužel jen na čas. Čínský majitel si přál odstěhovat firmu k sobě. Vložil do ní ohromné množství peněz, až mohla firma představit elektrický supersport Evija s výkonem 2000 koní.

Lotus představil vrchol modelu Evora. Můžete si jej odlehčit podle představ

AutoMoto

Jenže základem Lotusu byla vždy menší auta. A menší je dnes třeba Elise. Elise ale má už za sebou hodně let (představení bylo v roce 1996) a bohužel zájemců stále ubývá. A tak se objevila zpráva v časopisu Autocar, že v přípravě je jen o kousek větší auto. Kabriolet se dvěma místy a karoserií odlehčenou tak, že konkurenti v podobě BMW Z4 či Porsche 918 Boxster by mohli jen tiše závidět.

Foto: Lotus Cars

Dnes vyráběný sporťák Lotus Elise Cup 250

Lotus Elan by tak mohl začít konkurovat právě těmto automobilům. Navíc by mohl přivézt dlouho připravovanou a už tolikrát potvrzenou novou platformu, která by měla být použita na všech ostatních vozech. Ostatních? Ano, v plánu jsou nové generace vozů Elise, Exige, Evora, Esprit a také SUV, které by mělo dodat značce velkoobjemovou výrobní základnu.

Foto: Historics

Lotus Elan Plus 2

Lotus Elan se naposledy prodával v roce 1973, přičemž první verze se začaly nabízet o deset let dříve. Skromný čtyřválec dával sto koňských sil. Verze Sprint nabídla 126 koní.

Reklama

Související témata:

Související články

Hledá se první lotus

Staré automobily mají tu smůlu, že se často ztratily z dohledu původní firmy. Stejně tak i Lotus netuší, kam se poděl jeho vůbec první vůz. A tak prosí...

Výběr článků

Načítám