Hlavní obsah

Kopřivnické muzeum vystavuje unikátní tříkolku s motorem Tatra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci Technického muzea Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku mohou nově vidět unikátní tříkolku Trike Tatra 3,5 V8 Kobra. Vyrobil ji František Chmelař z Rožnova pod Radhoštěm, který pro stroj použil repasovaný motor z osobního vozu Tatra 613.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tříkolka Trike Tatra 3,5 V8 Kobra

Článek

Stroj vyrobený v roce 2012 je přes čtyři metry dlouhý a zhruba dva metry široký. Může dosáhnout rychlosti až 220 kilometrů v hodině. "Má ručně klepanou karosérii potaženou imitací hadí kůže. V jeho výbavě nechybí velký kufr, navigace či kamera na couvání," uvedla mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková.

František Chmelař řekl, že výroba tříkolky obnášela zhruba 2500 hodin práce. Z Tatry má kromě motoru i převodovku a část zadní nápravy. Na výrobě bylo podle Chmelaře složité prakticky všechno. "Nedělám to podle žádného plánku. Něco musím dělat třeba několikrát. Když něco vyrobím, a teď mně to není po chuti, tak to musím rozšlapat a dělám znovu," řekl. Párkrát dělal tříkolku na zakázku, ale od toho už upustil. "Udělám jednu, popřípadě prodám a dělám další," řekl Chmelař.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tříkolka Trike Tatra 3,5 V8 Kobra

Kobra je devátou tříkolkou, která z jeho dílny vyjela. Každá byla zcela jiná, liší se doplňky, tvarem karosérie, způsobem řízení. "Mám to víceméně jako koníčka. Baví mě motocykly, i historické, kdysi jsem se pustil do tříkolek a od té doby je dělám, pořádám srazy," řekl Chmelař.

Návštěvníci muzea mohou tříkolku Kobra vidět jen několik měsíců. "K poslednímu dubnu si ji vyzvednu a jdu rajtovat po cestách," řekl Chmelař. Petříčková doplnila, že stroj si případný zájemce může koupit. Jeho hodnota je 1,5 miliónu korun.

Technické muzeum Tatra je otevřeno od úterý do neděle od 09:00 do 16:00. Vstupné pro dospělé návštěvníky stojí 120 korun, děti, důchodci a studenti platí 80 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám