Hlavní obsah

Koncern General Motors už má 3D tiskárny v každém závodě

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern General Motors chce zvýšit podíl 3D tisku při výrobě automobilů. Postupně by nasazováním této moderní technologie do výroby měl ušetřit milióny dolarů, i když náklady na tiskárny samozřejmě nejsou malé.

Foto: General Motors

Prototypové díly je nejjednodušší dělat na 3D tiskárně

Článek

Stále častěji se 3D tisk dostává do automobilové výroby. Informovali jsme vás například, že Bugatti dostane speciální brzdové třmeny vyrobené právě tímto způsobem.

Samozřejmě že u GM nepůjde o takové speciality, ale 3D tiskárny jsou dnes už v každém závodě koncernu a jsou hojně využívány. Dan Grieshaber, šéf výrobní integrace v rámci GM, uvedl příklad. „V montážních závodech máme nyní umístěných asi 3500 strojů pro 3D tisk. Představte si například speciální nástroj pro sladění identifikačních čísel motorů a převodovek, který nám externí dodavatel nabídne za 3000 dolarů. Nás vytištění v závodě přijde na tři dolary.“

Samozřejmě že extrémní výhodou je to, že není třeba nic vyrábět v dalekém závodě, odpadají náklady na dopravu apod. Data vhodného dílu se prostě pošlou přes interní síť a na tiskárně je druhý den hotov.

Foto: General Motors

Tohle je největší středisko 3D tisku v rámci General Motors

Ale nejsou to jen jednotlivé kusy. 3D tisk se používá i při velkosériové výrobě. Například v závodě Lansing Delta Township, kde se vyrábí Chevrolet Traverse a Buick Enclave, se pomocí 3D tiskáren připravují speciální boxy pro díly. Každý dělník si může nechat svůj nástroj speciálně upravit tak, aby mu co nejlépe a nejpohodlněji seděl do ruky.

Zajímavé je ale i zapojení dalších moderních technologií do procesu výroby. Například v továrnách dnes už létají drony, které dokážou monitorovat případné nedostatky na výrobních linkách, automatizace už není třeba jen ve svařovnách, ale automaticky se dnes například stohují a následně vyskladňují pneumatiky, vyvažuje se optika čelních světel apod.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám