Hlavní obsah

Kia vyrobila na Slovensku 300 000 vozidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský závod jihokorejské automobilky KIA Motors vyrobil od spuštění sériového provozu předloni v prosinci více než 300 000 osobních vozů. V letošním roce plánuje automobilka v továrně nedaleko Žiliny vyrobit asi 220 000 vozů. Za necelé tři čtvrtletí z výrobních pásů sjelo více než 150 000 vozů.

Foto: maž, Novinky

Továrna Kia ve slovenské Žilině - konečná montáž.

Článek

"V roce 2008 se největším trhem společnosti KIA Motors Slovakia stalo Rusko, kam bylo distribuované více než 19 procent vyrobených automobilů. Následuje Velká Británie a Německo s více než sedmiprocentním podílem vývozu pro každou z těchto zemí," uvedl mluvčí továrny Dušan Dvořák.

U Žiliny se zatím montuje model cee'd a Sportage. Časem se má výroba rozšířit ještě o jeden model, automobilka však zatím podrobnosti nezveřejnila.

:. Továrna Kia ve slovenské Žilině - lakovna. foto: Novinky/maž

V továrně nyní pracuje více než 2740 z plánovaných asi 3000 zaměstnanců. S plnou kapacitou se počítá od roku 2009, kdy by se v závodě mělo vyrábět 300 000 aut ročně.

Cílem je zdvojnásobit výrobu

Automobilka před časem oznámila, že v příštích letech ve svém závodě u Žiliny zdvojnásobí výrobu motorů na 600 000 kusů ročně. Motory by potom měla dodávat i českému závodu mateřské firmy Hyundai v Nošovicích. KIA Motors se proto chystá nedaleko svého slovenského závodu postavit novou továrnu na motory. Zatím není jasné, kdy s výstavbou začne.

Zástupci slovenského závodu v březnu informovali, že letos očekávají tržby přibližně 2,6 miliardy eur (62,8 miliardy Kč). Loni tržby činily více než 54 miliard Sk (43,1 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám