Hlavní obsah

Kia výrazně zvýšila zisk, odbyt jí roste hlavně v USA

Jihokorejský výrobce automobilů Kia Motors, který je součástí skupiny Hyundai Motor, hospodařil ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 1,1 biliónu wonů (asi 17,8 miliardy korun). Meziročně je to nárůst o 67 procent a je to lepší výsledek, než jaký se očekával na trhu. Firmě se dařilo zvyšovat odbyt především na americkém trhu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Kia

Článek

Kia je v Jižní Koreji druhou největší automobilkou. Analytici v průměru očekávali, že firma zvýší zisk na 913 miliard wonů. To by sice byl nárůst proti zisku 676 miliard wonů, jehož firma dosáhla ve druhém čtvrtletí loni, znamenalo by to však pokles proti zisku 953 miliard wonů, jehož Kia dosáhla v prvním čtvrtletí. Skutečnost tudíž ukazuje, že firma hospodaření vytrvale zlepšuje.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Kia Sportage

Soustavně se zvyšuje obliba vozů Kia i na americkém trhu. Firma tam ve druhém čtvrtletí zvýšila tržní podíl na 4,3 procenta, zatímco ještě v předchozím čtvrtletí její podíl na trhu podle agentury Reuters činil 3,4 procenta. Američané kupovali hlavně model Optima, zájem byl ale rovněž o sportovně-užitkový vůz Sportage. Kia v červnu uvedla, že na americkém trhu letos asi prodá víc aut, než se původně domnívala. Model Optima, který se do USA pouze dováží, začne od září vyrábět přímo v USA. Využije k tomu svou továrnu v Georgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám