Hlavní obsah

Kia Niro: nové auto zatím jen jako hybrid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představujeme vám novou Kiu Niro. Jde o crossover, který byl uveden na autosalonu v Chicagu. Jeho zvláštností je to, že jde o hybrid. Je to jeho jediná motorizace.

Foto: Kia

Kia Niro

Článek

Kia už v listopadu roku 2015 ukázala první skicu nového modelu Niro, který by měl vyjet v první polovině roku 2016. Čekali jsme, že se objeví v Detroitu, ale nedočkali jsme se. A tak novinka byla představena až v Chicagu.

Automobil postavený na osmnáctipalcových kolech je něco mezi SUV, MPV, hatchbackem i kombíkem. Vzhledově se snaží podmanit si hlavně severoamerický trh, kam patří především. Ale není vyloučeno, že se objeví i jinde.

Nový model Kia NiroVideo: Kia

Interiér ovšem známe. Můžeme ho objevit i v evropských modelech značky Kia. Přístrojové desce vládne sedmipalcový displej s audiosystémem, který se dokáže napojit na android i na mobily od Applu. Změnou proti zvyklostem jsou budíky za volantem, kde se objevuje digitální svět. To souvisí s tím, že auto je hybridem.

Foto: Kia

Kia Niro

Ano, pod kapotou je zatím uvedený jediný motor, a to čtyřválcový benzínový agregát s objemem 1,6 litru, který pracuje v Atkinsonově cyklu. Jemu pak sekunduje malý elektromotor, jehož dopuje energií akumulátor o kapacitě 1,56 kWh. Souhrnný výkon obou motorů je 107 kW (146 koní) a točivý moment 264 Nm. Podle tabulek by měl vůz spotřebovat v průměru 4,7 l na 100 km.

Niro má jednu zajímavost. Stejně jako u mnohých jiných hybridů, i tady se snaží systém naučit řidiče jezdit šetrně. Ale navíc dokáže s pomocí navigace zjistit a poradit řidiči, kde je vhodné nabrat rychlost, aby pak mělo auto co největší zisk z rekuperace apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám