Hlavní obsah

Kalifornští senátoři žádají po Bidenovi pevný konec prodejů spalovacích aut

Dva senátoři za Kalifornii žádají po americkém prezidentu Joeovi Bidenovi, aby určil datum konce prodejů nových aut se spalovacími motory stejně jako v Kalifornii, tedy na rok 2035.

Foto: Tesla

Tesla je nejznámějším americkým výrobcem elektromobilů (Na ilustračním snímku připojená nabíječka)

Článek

Kalifornský guvernér Gavin Newsom určil rok 2035 jako datum konce nových konvenčních aut loni v září. Učinil to významně přísněji, než řada dalších států na světě – od roku 2035 se v Kalifornii budou smět prodávat nová osobní auta pouze 100 % bez lokálních emisí, tedy neprojdou ani hybridy a plug-in hybridy. Deset let poté se zákaz rozšíří i na užitková vozidla včetně těch nejtěžších.

Senátoři za Kalifornii Dianne Feinsteinová a Alex Padilla podle agentury Reuters poslali prezidentovi dopis, v němž žádají, aby stanovil konec spalovacích motorů v osobních autech na rok 2035; o užitkových vozech se v něm údajně nepíše.

I v Kanadě naplánovali konec spalovacích motorů, a nejsou jediní

AutoMoto

Jaká bude prezidentova odpověď, zatím není známo, stejně jako zda sám plánuje o nějakých podobných zákazech uvažovat. Můžeme ale spekulovat, že je jim nakloněn více, než bývalý prezident Trump, který byl mimo jiné zmírňováním emisních pravidel známý.

Naznačují to Bidenova starší slova: „Federální vláda má obrovskou flotilu vozidel, která budeme nahrazovat čistými, elektrickými auty, vyrobenými zde v Americe americkými pracovníky,” uvedl na tiskové konferenci na toto téma.

Elektromobilů je čím dál víc, nejsou ale bez úskalí

AutoMoto

Pokud by nicméně prezident přání senátorů vyslyšel, Spojené státy nebudou ani zdaleka první s takovým plánem. Právě ony jsou dnes posledním ostrůvkem svobody příznivců objemných spalovacích motorů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám