Hlavní obsah

Kalifornie chystá hlukové radary, řidiče by o nich informovaly značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest blíže neupřesněných měst se má zapojit do pětiletého pilotního programu měření hluku projíždějících vozidel. První přestupek by znamenal jen varování, až při dalším překročením hlukového limitu by řidiči přišla pokuta.

Foto: Chevrolet

Ilustrační foto (Chevrolet Corvette C8 Z06)

Článek

Po vzoru Paříže a New Yorku nyní i Kalifornie zvažuje instalaci hlukových radarů na své silnice. V šesti blíže neurčených městech by mohla začít fungovat měřicí zařízení pro hluk projíždějících aut. Návrh zákona, který hovoří o pětiletém pilotním programu, je již schválen zákonodárnou radou a čeká na podpis guvernéra Gavina Newsoma.

New York provozuje hlukový radar, cílí na příliš agresivní výfuky aut

AutoMoto

Návrh neobsahuje změny v úrovni zvuku, takže dosavadní limity 95 decibelů pro automobily a 80 decibelů pro motorky vyrobené po roce 1985 by zůstaly v platnosti. Jde „jen“ o vynucování těchto limitů.

Návrh obsahuje kromě radarů také upozornění na to, že řidiči vjíždí do míst, kde je hluk monitorován. Při prvním přestupku by člověk dostal varování, takže by měl možnost svůj vůz upravit; až další porušení by znamenala pokutu. Jak vysokou, je zatím nejasné.

Města samotná by určovala místa, kde by měření probíhalo. Zajímavostí je také úkol městům, aby vypracovala plán, jak pokutu prominout či odložit nízkopříjmovým skupinám obyvatel v případě, že řidič prokáže neschopnost zaplatit.

Reklama

Související články

Paříž bude pokutovat příliš hlučná vozidla

Paříž uvedla do zkušebního provozu první radar, který bude měřit úroveň hluku projíždějících vozidel a současně registrovat jejich poznávací značky pro případ,...

Výběr článků

Načítám